Parking Westkerke opnieuw open met extra beveiliging

Door Ben Weyts op 4 juli 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de parkings langs de E40 in Westkerke opnieuw geopend. Er wordt bijna 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in betere beveiliging en comfort, zodat Westkerke gebruikt kan worden voor het langparkeren van vrachtwagens. “We hebben geïnvesteerd in grondige beveiliging”, zegt Weyts. “Zo geven we chauffeurs meer gemoedsrust en illegalen minder kansen”.

De transmigratieproblematiek, waarbij illegalen vrachtwagens inklimmen in de hoop Groot-Brittannië te bereiken, laat zich voelen langs de hele oost-westas van de E40. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts kwam in februari met een totaalplan om het fenomeen structureel terug te dringen. Het is de bedoeling om langs de E40 een cascade te creëren van snelwegparkings voor kortparkeren (tanken, even de benen strekken) en parkings voor langparkeren (langere stops, overnachten).

Concreet worden de parkings van Groot-Bijgaarden, Wetteren en Westkerke ingericht als langparkeerparkings. De parkings van Drongen en Mannekesvere worden dan weer kortparkeerparkings die ’s nachts sluiten. De parking van Jabbeke wordt nu nog bewaakt ’s nachts, maar wordt vanaf eind dit jaar ook gesloten ’s nachts. In totaal voorziet Weyts ongeveer 3,3 miljoen euro om de parkings in te richten en te beveiligen tegen inklimmen.

De parkings van Westkerke worden nu heropend na een sluiting van 3 jaar. Vlaanderen heeft al ruim 400.000  euro geïnvesteerd in  een beter beveiligd hekwerk, ANPR-camera’s en sanitaire voorzieningen. Er komt ook nachtbewaking (2 beveiligers met een hond). Dankzij deze verbeteringen kunnen de parkings nu  gebruikt worden als langparkeerparkings.  

Er zal nog meer dan een miljoen euro geïnvesteerd worden in verdere verbeteringen. Zo zal de parking in de loop van 2017 uitgebreid worden van 30 plaatsen voor vrachtwagens naar circa 100 parkeerplaatsen. Er komt ook nog een nieuwe toplaag, een vast sanitair paviljoen en bijkomend hekwerk. Na de uitbreiding van Westkerke zal Jabbeke ’s nachts gesloten worden.

De Vlaamse investeringen zijn nodig, want in Westkerke is er geen tankstation en dus ook veel minder sociale controle. In het verleden werden de parkings  daarom regelmatig gebruikt voor illegale praktijken zoals mensensmokkel en diefstal van ladingen. De parking richting Frankrijk was vroeger geliefd bij mensensmokkelaars, omdat de vrachtwagens die er halt houden op doortocht zijn richting Calais en Groot-Brittannië.

“Vrachtwagenchauffeurs kunnen de parkings van Westkerke nu gebruiken om de nodige rustpauzes te nemen”, zegt Weyts. “Zo willen we de overlast op de route richting Calais structureel wegwerken”. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is