Paardrijden op openbare weg opnieuw toegelaten

Door Ben Weyts op 19 april 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Het is opnieuw toegelaten om met een paard te rijden op de openbare weg. Het nieuwe ministeriële besluit met coronamaatregelen stipuleert expliciet dat ritten te paard kunnen, met het oog op het welzijn van het dier. Vlaams Dierenminister Ben Weyts had daar op aangedrongen. “Te lange stilstand tast de conditie en uiteindelijk de gezondheid van paarden aan”, zegt Weyts. 

De voorbije weken was het verboden om met een paard op de openbare weg te rijden. Dit was moeilijk houdbaar, omdat paarden beweging nodig hebben. Te lange stilstand tast de conditie en zelfs de gezondheid van de dieren aan. Vlaams Dierenminister Ben Weyts drong bij de federale veiligheidsraad aan op een versoepeling voor ritten te paard. 

Het nieuwe ministeriële besluit met coronamaatregelen stipuleert nu expliciet dat ritten te paard opnieuw kunnen, met het oog op het welzijn van het dier. Er geldt voorlopig wel een maximum van twee ruiters. Paarden kunnen dus opnieuw bewegen buiten de beperkte ruimte van een piste op een manege of een weide. Er zullen opnieuw ruiters opduiken op de openbare weg. 

“We zijn nu terecht gefocust op de gezondheid van mensen, maar we mogen ook gezondheid van dieren niet uit het oog verliezen”, zegt Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is