‘Oscars van de gastronomie’ komen naar Vlaanderen

Door Ben Weyts op 28 juni 2019, over deze onderwerpen: Toerisme

‘The World’s 50 Best Restaurants’, ook wel ‘de Oscars van de gastronomie’ genoemd, komen naar Vlaanderen. In 2020 zal het kruim van de culinaire wereld verzamelen in Antwerpen. “We willen er een feestweek van maken in heel Vlaanderen”, zegt minister van Toerisme Ben Weyts. “Zo laten we de hele wereld zien dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en elke toog”. 

De Vlaamse Regering wil meer topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen. In 2016 werd ‘EventFlanders’ opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen en wordt ondersteund door Sport Vlaanderen, het Departement Buitenlandse Zaken en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Eerder kon ‘EventFlanders’ al de ‘World Choir Games’ van 2020, het WK Wielrennen in 2021 en het Wereldkampioenschap Artistieke Gymnastiek in 2023 naar Vlaanderen halen.

Het Vlaamse topevenementenbeleid haalt nu ‘The World’s 50 Best Restaurants’ binnen, ook wel omschreven als ‘de Oscars van de gastronomie’. De prestigieuze lijst bekroont de 50 beste restaurants ter wereld. De uitreiking van de trofeeën gaat gepaard met de komst van de beste chefs en restauranthouders uit de hele wereld, een hele reeks randevenementen en ruime mediabelangstelling van de internationale pers.  Eerder deze week (25 juni) vond de 2019-editie van de 50 Best Awards plaats in Singapore. Het Hof van Cleve van topchef Peter Goossens haalde er opnieuw de lijst. Het restaurant uit Kruishoutem behaalde een 43ste plaats. The Jane van topchef Nick Bril klokte af op plaats 99 en Chambre Séparée van Kobe Desramault op plaats 111.

De 2020-editie van de ‘Worlds’s 50 Best’ zal eind mei doorgaan in Antwerpen. Naast de prijsuitreiking zullen er een 10-tal randevenementen doorgaan, waarvan enkele ook toegankelijk zullen zijn voor het brede publiek. Deze evenementen zijn een uitgelezen platform om ons lokaal culinair aanbod en onze lokale producten in de kijker te zetten bij de meest invloedrijke internationale chefs en gespecialiseerde media uit de hele wereld.

“De komst van dit topevenement past in onze inspanningen om Vlaanderen in de markt te zetten als een gastronomische reisbestemming”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “We gaan er een feestweek voor de Vlamingen van maken met culinaire activiteiten in heel Vlaanderen, zodat we ook zelf volop kunnen ontdekken wat onze keuken te bieden heeft”.

William Drew, Director of Content of The World’s 50 Best Restaurants, is blij dat het evenement naar Vlaanderen komt: “We zijn zeer verheugd om The World’s 50 Best Restaurants terug naar Europa te brengen en meer bepaald naar de gastronomische topregio Vlaanderen. De regio beschikt over hoge kwaliteitsproducten, uitstekende restaurants en een verrassend aanbod. We kijken ernaar uit om de wereldwijde food community volgend jaar weer samen te brengen en hen dit verborgen culinaire juweel te helpen ontdekken.”

“Ik ben verheugd dat de internationale culinaire top zich zal verzamelen in Antwerpen”, zegt Antwerps schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis. “In onze stad werken enorm veel masterchefs op een kleine oppervlakte, een aantal daarvan bekend tot  in het buitenland. Op chefs zoals Seppe Nobels of Nick Bril mogen we fier zijn, ze zijn net zoals Antwerpen a-typisch in hun werk.  Daarnaast is er nog heel wat opkomend talent. We zullen de genomineerde chefs en internationale pers onderdompelen in een historische setting met gastronomie op wereldniveau. Ongetwijfeld zien we enkelen van hen nadien terug, want Antwerpen smaakt altijd naar meer.”

“Het aantrekken van dit soort topevenementen versterkt en vergroot de internationale uitstraling van Vlaanderen”, zegt minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor buitenlands beleid. “De ‘World’s 50 Best’ worden in de hele wereld gevolgd en geven Vlaanderen brede internationale zichtbaarheid en aantrekkingskracht”.

“Met de komst van dit topevenement laten we zien dat Vlaanderen ook vandaag zijn bourgondische tradities en erfgoed hoog houdt”, zegt viceminister-president en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “Om lekker te eten ben je in Vlaanderen nog altijd aan het beste adres!”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is