'Nultolerantie voor jongeren (en alleen jongeren) is geen goed idee'

Door Ben Weyts op 15 december 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
handhaving

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil niet dat jonge chauffeurs (en alleen jonge chauffeurs) onderworpen worden aan nultolerantie bij alcoholcontroles. "Te complex en niet consequent", oordeelt Weyts. "We moeten focussen op alle chauffeurs, jong of oud, die zich vandaag al niet houden aan de limiet van 0,5 promille". 

Federaal minister Jacqueline Galant (MR) wil de grens voor beginnende chauffeurs op 0,2 promille leggen, wat neerkomt met nultolerantie. Die maatregel viseert jonge bestuurders, vindt minister Ben Weyts. 'Eigenlijk zijn inzake alcohol vooral 35- tot 50-jarigen de grootste risicogroep. Gaan we die dan ook strengere straffen opleggen?'. 

Weyts pleit voor eenvormigheid: voor alle overtredingen dezelfde regels en straffen, zonder een eenzijdige repressieve focus op één bepaalde leeftijdsgroep. 'Daarom is het rijbewijs met punten volgens mij de beste maatregel. Streng en rechtvaardig voor iedereen.'

Ook de pakkans moet hoger, stelt Weyts. 'We moeten ervoor zorgen dat meer alcoholzondaars tegen de lamp lopen. Gelukkig neemt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, bevoegd voor de politie, doortastende maatregelen die de pakkans gevoelig kunnen verhogen, voor iedereen die over de schreef gaat'. 

Bekijk het gesprek in de studio van het VRT Journaal hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is