No-killbeleid voor surplusdieren in de Zoo en Planckendael

Door Ben Weyts op 11 april 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

In overleg met Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en dierenrechtenorganisatie GAIA voeren de Antwerpse Zoo en Dierenpark Planckendael een no-killbeleid in. Dieren zullen niet meer gedood worden wanneer ze niet passen in het kweekprogramma. "Met het nieuwe charter spelen we een pioniersrol in binnen- én buitenland", zegt Weyts. "Vlaanderen wordt voortrekker inzake dierenrechten".

De Zoo en Planckendael ontwikkelen ambitieuze en wetenschappelijk begeleide kweekprogramma's. Ondanks alle voorzichtigheid, onstaan er onvermijdelijk soms "surplusdieren", die niet in het kweekprogramma of de groep passen. In het verleden werden deze 'overtollige' dieren gedood, of zelfs gevoederd aan andere dieren. Vorig jaar bestond er bijvoorbeeld heisa na het slachten van twee (gezonde) bizons en een algazelle.

De dierentuinen hebben hun beleid rond surplusdieren nu aangescherpt en verduidelijkt. Er is een nieuw charter om deze waardevolle dieren beter te beschermen.  Dat charter verzoent de kweekprogramma’s met de maatschappelijke bezorgdheid om dierenwelzijn, en kwam tot stand na overleg tussen de dierentuinen, Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en dierenrechtenorganisatie GAIA. 

De zoos hopen een voortrekkersrol te spelen binnen de Europese Associatie van Zoos en Aquaria (EAZA). Er staan in het charter vier opties die moeten vermijden dat gezonde dieren nog gedood worden:

1. Plaatsing in een andere EAZA-tuin.

2. Huisvesting in de ZOO of Planckendael.

3. Herintroductie in de natuur

4. Opvang in een opvangcentrum dat degelijke huisvesting garandeert.

Elke drie jaar zullen de zoos, GAIA en het ministerie van Dierenwelzijn dit beleid evalueren.

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier.

Bekijk het verslag van ATV hier.

Bekijk een fragment uit 'Wakker op zondag' (ATV) hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is