Nieuwe fietsbrug Berchem maakt verkeer vlotter en veiliger

Door Ben Weyts op 24 augustus 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vanaf eind volgend jaar kunnen duizenden fietsers gebruik maken van een nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. In de middenberm verrijst nu al de eerste steunpilaar. De brug vormt een belangrijke schakel in de succesvolle fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen en maakt het volledige verkeer vlotter en veiliger. 'Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur die het verschil maakt', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die de fietsbrug mee financiert.

De nieuwe fietsbrug start op het hoogste punt van de Posthofbrug, loopt over de stationsparking, gaat verder in de spoorwegberm, steekt de Singel over en sluit aan op het fietsparkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. De totale brug meet 270 meter. Waar ze niet in de spoorwegberm loopt, steunt ze op 7 stevige pilaren. De laatste pilaar, die op de middenberm van de Singel, werd nu al geplaatst, in de rustige zomerperiode. Zonder vertragingen wordt de nieuwe fietsbrug voor het einde van 2017 ingefietst. 

Met de nieuwe fietsbrug steken de fietsers op de F1 - de fietssnelweg tussen Antwerpen en Mechelen - het drukke kruispunt met de Singel veilig en snel over. Veilig, want ze kruisen geen ander verkeer. Snel want ze moeten niet meer wachten aan de verkeerslichten. De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en investeert nu 1.327.871 euro in de bouw van de fietsbrug. De Vlaamse overheid geeft dezelfde steun aan het project (1.327.871 euro). De stad Antwerpen draagt 663.935,50 euro bij. 

“Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur die een voelbaar verschil maakt", zegt minister Weyts. "Zo willen we meer mensen verleiden om ook in het woon-school- en woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. De nieuwe fietsbrug zal het fietsverkeer in en uit de stad sneller, comfortabeler en veel veiliger maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is