Nieuwe Drasopbrug zal geschikt zijn voor elk verkeer

Door Ben Weyts op 23 juli 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft het Agentschap Wegen en Verkeer reeds de opdracht gegeven om een nieuwe Drasopbrug te ontwerpen die geschikt is voor elke vorm van verkeer, inclusief autoverkeer. Om een aanzuigeffect te vermijden zal de nieuwe Drasopbrug smaller zijn en zal er mogelijk beurtelingse passage gelden. “De Drasopbrug is voor de regio rond Kesterbeekbos de enige lokale verbinding met Halle centrum”, zegt Weyts. “Daarom zal de nieuwe brug geschikt zijn voor fietsers en auto’s”.

De Drasopbrug over de Ring rond Brussel in Halle werd begin augustus 2019 zwaar beschadigd toen een vrachtwagen vuur vatte onder de brug. Sindsdien is de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer: alleen fietsers en voetgangers kunnen er nog veilig de Ring oversteken. Onderzoek door experts van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wees uit dat een herstelling van de brug zeer complex zou zijn en dat een volledig nieuwe brug een betere oplossing was. In Halle werd geopperd om een fiets- en voetgangersbrug te bouwen die enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden opengesteld zou kunnen worden voor het autoverkeer.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft het Agentschap Wegen en Verkeer reeds de opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor een nieuwe Drasopbrug die geschikt is voor elk verkeer, inclusief autoverkeer. Voor de bewoners van Buizingen en Dworp boven de brug is de Drasopbrug immers de toegangsweg naar het centrum van Buizingen en het centrum van Halle. Als je met de auto niet over de Drasopbrug kan, moet je rondrijden via Dworp of Essenbeek. “Ik heb gehoord dat er lokaal veel bezorgdheid is over de toekomst van de Drasopbrug, maar ik kan iedereen geruststellen: de knoop werd reeds doorgehakt”, zegt Weyts.

De nieuwe Drasopbrug zal wel smaller zijn. Waar de beschadigde brug nu circa 11 meter breed is, zal de nieuwe brug ongeveer 6 meter breed zijn. “Dat sluit beter aan bij het lokale karakter van de omliggende wegen”, zegt Weyts. “We brengen de Drasopbrug terug tot normale proporties. Zo vermijden we dat er een aanzuigeffect ontstaat”.

De problematiek van het sluipverkeer staat volgens Weyts los van de discussie over de Drasopbrug. “De lokale besturen van Halle en Beersel kunnen het sluipverkeer aanpakken met slimme maatregelen op de lokale wegen”, zegt Weyts. “De proefopstelling in de Haakstraat is een goed voorbeeld”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is