Nieuwe campagne wijst kandidaat-baasjes op hun verantwoordelijkheid

Door Ben Weyts op 12 juni 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Elk jaar belanden er zo’n 50.000 dieren in asielen. Vlaams minister van Dieren Ben Weyts wil dat er minder dieren gedumpt worden in asielen omdat hun eigenaars niet meer voor hen willen of kunnen zorgen. Weyts lanceert een sensibiliseringscampagne gericht op kandidaat-baasjes. “Dieren zijn geen zakken chips, die je uit de rayon plukt in de supermarkt”, zegt Weyts. “Bezint eer ge met dieren begint”. 

Vlaams minister van de Dieren Ben Weyts heeft diploma’s uitgereikt aan een groep gemotiveerde vrijwilligers van asielen. Het is nog maar de tweede lichting die afstudeert na het volgen van de speciale opleiding op maat van asielmedewerkers. Weyts zette de asielmedewerkers uitgebreid in de bloemetjes. Dankzij hun harde en belangeloze werk krijgen dieren in nood toch nog goede zorg.

Toch belanden er nog elk jaar zo'n 50.000 dieren in een asiel omdat eigenaars niet meer voor hen willen of kunnen zorgen. Dat aantal kan dalen als baasjes zich vooraf beter bewust zijn van alle verantwoordelijkheden die ze met een dier in huis halen. De campagne gebruikt herkenbare situaties om kandidaat-baasjes met de neus op de feiten te drukken. Weyts: “Dieren zijn geen wegwerpproducten. Je moet beseffen waar je aan begint”.

De campagne wordt eerst digitaal gelanceerd, met twee filmpjes. Affiches en folders worden verspreid via asielen, gemeenten en scholen. Wie op Google of YouTube op zoek gaat naar meer informatie over honden of katten, zal de campagne snel tegenkomen. De campagne loopt eerst in juni en wordt in augustus en oktober hernomen.

Voor wie helemaal klaar is om een dier in huis te halen, heeft Weyts nog een extra tip: neem ook eens een kijkje in het asiel. “Onze eigen kat komt ook uit een asiel en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad”, lacht Weyts. “Mijn kinderen hebben de dikste kat uit het hele asiel gekozen, maar het is een heel aanhankelijk dier en een echte familievriend”. 

Bekijk het filmpje over Minoes De Gezelschapspoes hier.

Bezoek de website voor kandidaat-baasjes hier.

Bekijk het verslag van VRT Journaal hier.

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is