U bent hier
Nieuwe campagne maakt Vlamingen trots op de Vlaamse Meesters

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 1 miljoen euro in een brede campagne die Vlamingen warm moet maken voor de Vlaamse Meesters. Uit onderzoek blijkt immers dat Vlamingen onvoldoende beseffen wat voor geweldige toeristische troeven we in huis hebben met Rubens, Bruegel of Van Eyck. Vlamingen bevelen Vlaanderen in het buitenland ook weinig aan als reisbestemming. “We spelen de Vlaamse Meesters internationaal uit als culturele ambassadeurs voor Vlaanderen, maar nu moeten ook de Vlamingen zelf ambassadeurs worden voor onze bestemming”, zegt Weyts. “Internationale promotie kan maar succes hebben als de Vlaamse Meesters ook in eigen land tot leven komen”.
Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur en daar mogen alle Vlamingen trots op zijn. Toch beseffen nog te weinig mensen in binnen- en buitenland wat Vlaanderen allemaal te bieden heeft op gebied van eeuwenoude kunst en cultuur. Minister van Toerisme Ben Weyts wil de erfenis van de Vlaamse Meesters doen heropleven en mensen uit de hele wereld verleiden om een bezoekje te brengen aan de bakermat van Rubens, Bruegel of Van Eyck.
Weyts investeert 25 miljoen euro in 14 hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters: van een groot evenementenprogramma rond Rubens in Antwerpen tot een nieuw bezoekerscentrum in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Er gaat ook 2,4 miljoen euro naar gerichte promotie op het internationale toneel via touroperators, buitenlandse bladen, sociale media, …
Er komt nu een binnenlands offensief om ook de Vlamingen zelf warm te maken voor de Vlaamse Meesters. Dat is nodig, want uit een binnenlands onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de meeste Vlamingen onvoldoende beseffen wat we in huis hebben met Rubens, Bruegel, Van Eyck en de vele andere Vlaamse Meesters.
Slechts 21% van de Vlamingen ziet de Vlaamse Meesters als een sterke troef om buitenlandse bezoekers naar ons land te lokken. Hoe dan ook zou maar 16% van de Vlaamse ondervraagden Vlaanderen en Brussel in het buitenland aanbevelen als vakantiebestemming.
“In de hele wereld benijden ze ons de Vlaamse Meesters: tijdeloze iconen creativiteit, innovatie en schoonheid”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen fier maken op die eeuwenoude traditie van vakmanschap, die tot op vandaag blijft verder leven”.
Het zit in onze genen
Toerisme Vlaanderen lanceert nu de campagne: ‘Vlaamse Meesters. Het zit in onze genen’. Er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd in een brede campagne met verschillende acties. De eerste acties zijn nu gelanceerd. Zo komen er 10 Bruegeliaanse figuren tot leven in de Brusselse Kappellekerk, waar Pieter Bruegel de Oude al 450 jaar begraven ligt. Bezoekers kunnen in de kerk op zoek naar de figuurtjes en ontdekken gaandeweg de hele wereld van Bruegel.
Aan tafel met de Vlaamse Meesters
De actie ‘Aan tafel met de Vlaamse Meesters’ zal de link leggen met het Vlaamse meesterschap in de keuken: 25 chefs en culinaire vakmensen zullen aan de hand van een inspiratiefiche een eigen Vlaamse Meesters-recept ontwikkelen. Ze kunnen zich daarbij baseren op ingrediënten, recepten, eetgewoonten of zelfs schilderijen uit de 15de, 16de en 17de eeuw.
De recepten worden verspreid onder de horeca-uitbaters in Vlaanderen en Brussel, zodat er overal creatieve Vlaamse Meesters-gerechten op de menukaarten kunnen verschijnen. Zo zullen Vlamingen én toeristen ook op restaurant en in cafés zullen kunnen proeven van deze staaltjes Vlaamse vakmanschap.
Andere acties worden nog volop voorbereid, samen met diverse partners.
“Vlaanderen heeft een rijk verleden waar we trots op mogen zijn, maar de erfenis van de Vlaamse Meesters leeft vandaag nog altijd voort in het werk van onze koks, modeontwerpers, chocolatiers, meubeldesigners, wetenschappers… Zoveel vakmensen hebben nog altijd een beetje ‘Vlaamse Meester’ in zich”, zegt Weyts. “We gaan het erfgoed van de Vlaamse Meesters terug doen leven in Vlaanderen”.
Een visueel voorsmaakje van het project in de Kapellekerk kan je hier bekijken.