Nieuwe BOB-campagne viseert de hardleerse mannelijke 40-plusser

Door Ben Weyts op 30 mei 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de eerste affiche van de nieuwe BOB-campagne geplakt. Dat ging niet zonder schoonheidsfoutjes, want door een kleine vergissing verscheen onverwacht Eurosong-ster Conchita Wurst als campagnebeeld. De affiche heeft misschien een baard, maar de boodschap niet: "Kies een BOB voor je op stap gaat", aldus Weyts.

De vijfde zomereditie van de BOB-campagne kreeg de slogan ‘Samen voor rijden zonder alcohol’. BOB is meer dan ooit nodig, vindt de minister. “Rijden onder invloed maakt elk jaar 100 tot 120 slachtoffers in Vlaanderen”, zegt Weyts. 4% van alle bestuurders drinkt te veel, en 1 op 6 bestuurders gelooft te kunnen rijden onder invloed, zolang ze maar “extra voorzichtig” zijn.

Vlamingen drinken graag een glaasje in de zomer. “In vergelijking met de eindejaarsperiode lopen er tijdens de zomercampagne nog meer bestuurders tegen de lamp”, zegt de minister. Tijdens de eindejaarscontrole reed nog 2,5% van alle gecontroleerde bestuurders na een glas te veel. De vorige zomercampagne registreerde 3,8% positief blazende bestuurders. 

Weyts werkt voor de BOB-campagne tegen rijden onder invloed samen met het BIVV, Assuralia en de Belgische Brouwers. Na een openbare aanbestedingsprocedure bood het BIVV de naam en het gebruik van de BOB-campagne kosteloos aan Vlaanderen aan.

Weyts wil ditmaal ook de mannelijke bestuurders ouder dan 40 jaar bereiken. “Na twee decennia kan je spreken van een echte BOB-generatie, die met de campagnes is opgegroeid. Maar iets oudere mannen tonen zich vaak hardleers. Ook zij moeten vóór het uitgaan nadenken over een veilige terugrit. BOB moet echt bij iedereen aan boord". 

Bekijk de beelden van VTM Nieuws hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is