Nieuw record: bijna 100.000 vierpoters geregistreerd in 1 jaar

Door Ben Weyts op 3 februari 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Als baasje volg ik mijn eigen huisdieren op de voet. Als Vlaams Dierenminister hou ik ook een oogje op de rest van de dieren. Zo weet ik dat er vorig jaar in Vlaanderen maar liefst 98.551 honden geregistreerd zijn in de hondendatabank. Dat is een stijging van 5% ten opzichte van 2015 én het hoogste cijfer sinds de opstart van de databank in 1998. 

De centrale databank voor de registratie van honden bestaat al sinds 1998 en is ondertussen helemaal ingeburgerd.

In 2016 werd een nieuw record neergezet: 98.551 honden werden in de databank geregistreerd. De totale teller van het aantal geregistreerde honden in Vlaanderen staat daarmee op 1.344.193.

Honden registreren in de databank rendeert dubbel voor het dierenwelzijn.

Ten eerste kan een geregistreerde hond later eenvoudig geïdentificeerd worden. Volgens de meest recente cijfers zorgt de databank ervoor dat 82% van alle verloren gelopen honden herenigd kan worden met zijn baasje.

Ten tweede betaalt ieder baasje bij de registratie een kleine bijdrage, waarvan een deel (4 euro) rechtstreeks naar een fonds voor Dierenwelzijn gaat. Dat fonds heb ik kort na mijn aantreden in het leven geroepen om nog meer initiatieven voor dierenwelzijn te kunnen financieren.

Je beste dierenvriend registreren kost dus een beetje tijd en een klein beetje geld, maar het is wel een rechtstreekse investering in het welzijn van jouw dier. Niet voor niets beginnen we dit jaar ook met een centrale databank voor katten.

De databank biedt trouwens ook een inkijk in de wereld van honden en hun baasjes. De volledige lijstjes vind je onder deze tekst in het Foto-Album. 

In 2016 werd geen enkele hond meer geregistreerd dan de chihuahua (21.289 registraties), gevolgd door de border collie (8.124 registraties) en de ‘canis vulgaris’ of straathond (7.716 registraties).

Bij de teefjes was Luna de populairste naam (x 700), op de voet gevolgd door Lola (x 690) en Maya (x 599). Bij de mannetjes werd er het vaakst gekozen voor Max (x 633), Jack (x 533) en Paco (x 384).

Ik heb met mijn eigen huisdieren dus nog geen trend gezet. De namen Kotelet, Mignonette, Jerry en Pompom duiken nog niet echt op in de databank. Misschien volgend jaar wel? 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is