"Na de verkiezingen moeten we naar het confederalisme gaan"

Door Ben Weyts op 29 oktober 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Mobiliteit en Openbare Werken

Het Nieuwsblad noemt Ben Weyts 'alomtegenwoordig'. Als Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn is hij 'alomtegenwoordig op radio en tv met nieuwe toeristische campagnes, eerstesteenleggingen of nieuwe bussen van De Lijn'. Tijd voor een weekendinterview!

Enkele quotes uit het interview:

- "Zodra ik minister van Dierenwelzijn werd, heb ik gezorgd voor een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Ik heb daar tonnen kritiek voor gekregen, zelfs doods­bedreigingen en juridische procedures. Toch heb ik doorgezet".

- "Ik wil nu tot een algemeen verbod op onverdoofd slachten komen. Maar wel een verbod dat juridisch ook standhoudt. De Raad van State heeft gevraagd dat er overleg zou komen met de geloofsgemeenschap (...) Tegen maart of april komt Piet Vanthemsche als ­tussenpersoon met zijn rapport. Tegen de zomer kunnen we beslissen". 

- "Ik zie ook nog een belangrijke uitdaging in het doorbreken van het filosofisch pessimisme dat heerst. We mogen niet aanvaarden dat de ­Vlamingen denken dat hun kinderen het slechter zullen hebben dan zijzelf. We moeten de mensen ervan over­tuigen dat dit niet zo is".

- "Intussen zijn er wel veel meer jobs bijgekomen. Die zijn minder zichtbaar, omdat die in kleinere porties komen. Het is zoals ­tapas die geserveerd worden, tegenover de grote schotels van ING en ­andere die de deur uitgaan. Maar op het einde van de rit heb je wel meer ­gegeten".

- “Ik wil af van de schande van de vierhonderd. Dat is het jaarlijkse aantal verkeersdoden op de Vlaamse wegen. In de eerste plaats zet ik daarvoor in op de rijopleidingen. Die moeten moderner en strenger. De trajectcontroles moeten voor betere snelheidscontroles zorgen".

- "We moeten af van het idee dat je onveilig rijgedrag kunt afkopen. Vandaar dat ik een grote voorstander ben van een rijbewijs met punten, waardoor je na een aantal overtredingen je rijbewijs verliest. Dat heeft meer effect dan boetes".

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is