N-VA dient voorstel voor ministerproef in

Door Ben Weyts op 11 maart 2013, over deze onderwerpen: Politiek

N-VA-Kamerlid Ben Weyts heeft een voorstel klaar om in de Kamer een ‘ministerproef’ en periodieke beleidsevaluaties in te voeren. In het regeerakkoord beloofde de regering-Di Rupo al dat ministers en staatssecretarissen hun visie en beleid moeten moesten komen toelichten in de bevoegde Kamercommissie. Maar de federale regering heeft amper werk gemaakt van die beloftes.

“Ministerproeven kunnen nuttig zijn om de geschiktheid van een minister na te gaan en om volledige openheid te scheppen omtrent diens banden met bepaalde bedrijven, organisaties of belangenverenigingen”, meent Weyts. “In het geval van minister Geens had zulke hoorzitting misschien onmiddellijk veel speculatie en geruchten de kop kunnen indrukken."
 
Het voorstel heeft zowel betrekking op het aantreden van een nieuwe regering als op de individuele vervanging van een minister of staatssecretaris. Binnen de zes weken na de eerste vergadering van de Kamer volgend op de benoeming, dient elke minister of staatssecretaris toelichting te verschaffen in de bevoegde Kamercommissie. 
"Met dit voorstel reik ik een constructieve helpende hand", zegt Weyts, "zodat de regering tenminste op dit vlak kan uitvoeren wat ze beloofde."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is