Museum Smidt van Gelder krijgt nieuw leven

Door Ben Weyts op 18 juli 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

De nieuwbakken Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts investeert 2,4 miljoen om het voormalige museum Smidt van Gelder aan de Belgiëlei in Antwerpen nieuw leven te geven. Het imposante gebouw staat al jaren leeg, maar kan nu getransformeerd worden tot een half-publieke ruimte met plaats voor horeca, feestaccomocatie en conferentiezalen. “Na meer dan 30 jaar geven we dit monumentale pand nieuwe perspectieven”, zegt Weyts. “Het wordt een extra parel aan de kroon van Antwerpen”.

Het voormalig museum Ridder Smidt van Gelder aan de Belgiëlei is een imposant herenhuis en een van de mooiste staaltjes van beaux-artsstijl die in Antwerpen bewaard zijn gebleven. In 1987 werd het gebouw echter getroffen door een brand. Sindsdien wordt het enkel nog opengesteld op afspraak of als tijdelijk verblijf voor belangrijke gasten. In 2002 werd het museum omwille van de historische en artistieke waarde beschermd als monument, maar eigenlijk staat het pand meestal leeg. Verschillende stadsbesturen hebben hun tanden stukgebeten op dit taaie dossier.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts investeert nu 2,4 miljoen euro in het voormalige museum Ridder Smidt van Gelder. Dankzij deze Vlaamse premie kan de Stad Antwerpen samen met private partners aan de slag om het gebouw een nieuwe invulling te geven. De bedoeling is om het gebouw te transformeren tot een half-publieke ruimte met plaats voor horeca, feestaccomodatie en conferentiezalen. Zowel het gebouw als de historische tuin worden gerestaureerd.

Dankzij de Vlaamse steun komt er nieuw leven in een luisterrijk pand met een rijke voorgeschiedenis. Het huidige gebouw werd opgericht in 1905 naar een ontwerp van architect Joseph Hertogs, die zich voor de kenmerkende façade liet inspireren door de Franse hotels uit de 18de eeuw. De rijke kunstverzamelaar Pieter Smidt van Gelder kocht het gebouw in 1937 om zijn privécollectie onder te brengen. Hij liet de binnenruimtes luxueus inrichten en er werd een prachtige tuin aangelegd in romantische stijl. Smidt van Gelder schonk het huis, de tuin en de collectie West-Europese kunstvoorwerpen in 1949 aan de Stad Antwerpen.

Technische informatie:  https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6488

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is