Minister Weyts promoot alternatieven voor auto op Car Free Day

Door Ben Weyts op 17 september 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Fietsen, Openbaar vervoer, De Lijn, NMBS
Minister Weyts promoot alternatieven voor auto op Car Free Day

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nam dit jaar deel aan Car Free Day: een initiatief van Taxistop in het kader van de Week van de Mobiliteit, die nog loopt tot 22 september. “Car Free Day brengt mensen ertoe om hun verplaatsingsgedrag in vraag te stellen", verduidelijkt minister Weyts het belang van dit initiatief.

Voor de editie van dit jaar besteedt een recordaantal van ruim 230 grote en kleine werkgevers uitzonderlijk veel aandacht aan de mogelijkheden van duurzaam woon-werkverkeer in Vlaanderen. Hun werknemers die deelnemen, werd gevraagd om de auto thuis te laten en te kiezen voor fiets, bus, trein, carpoolen of een dagje thuiswerken. Ook minister Weyts liet voor de gelegenheid zijn wagen aan de kant. Hij verplaatste zich met de trein en reed een eindje mee met een elektrische wagen.

Vlot schakelen

"In de eerste twintig levensjaren is het doodnormaal om verplaatsingen per fiets of te voet te doen. Maar eenmaal het rijbewijs behaald, zijn we blijkbaar niet meer uit die wagen weg te slaan”, stelt Weyts vast. “Daarom wil ik focussen op positieve alternatieven en inzetten op combimobiliteit, waarbij je via knooppunten vlot kan schakelen tussen verschillende vervoersvormen.” In dat verband herinnert de minister eraan dat Vlaanderen investeert in 80 fietsostrades, 400 nieuwe bussen en 88 trams. “We moeten ons ook de vraag durven stellen: op welke manier ben ik sneller en comfortabeler onderweg? In mijn geval, van mijn woonplaats Halle naar Brussel, is zeventien kilometer fietsen in de spits sneller dan de wagen”, concludeert de minister.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is