Minister Weyts: “Minder files aan snelwegafritten”

Door Ben Weyts op 31 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Infrastructuur en openbare werken
Minister Weyts: “Minder files aan snelwegafritten”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts investeert in slimme ingrepen die snelwegafritten minder filegevoelig maken. “Een afrit mag geen flessenhals zijn”, aldus Weyts. “Waar het niet snel genoeg gaat, moeten we slim ingrijpen.”

Als het verkeer vast komt te zitten aan een afrit, wordt alles gestremd. Het kan ook gevaarlijk worden: als een file op de afrit terugslaat op de uitvoegstrook of de pechstrook van de snelweg, ontstaat er een serieus verkeersveiligheidsrisico. Chauffeurs die de afritfile te laat in de gaten krijgen, worden gedwongen tot gevaarlijke manoeuvres. “Ik investeer om het verkeer vlotter en veiliger te maken”, zegt Weyts. “Ik kan dus niet om de afritten heen.”

Structurele aanpak

De diensten van minister Weyts hebben enkele van de meest filegevoelige afritten nu structureel aangepakt. Met resultaat: de gevaarlijke fileproblemen zijn er zeer sterk gekrompen. “Vlaanderen gebruikt alle mogelijke middelen: ik zet in op een betere rijopleiding, strengere controle met meer trajectcontrole, gerichte sensibilisering”, somt de minister op. “Maar waar nodig veranderen we ook de infrastructuur.” Om chauffeurs beter te waarschuwen voor afritfiles met terugslag op de snelweg, worden er bovendien filewaarschuwingen gegeven met dynamische verkeersborden.

Weyts wil de infrastructuur van nog meer afritten onder de loep nemen. De fileproblematiek langs de Vlaamse snelwegafritten is daarom voor het eerst volledig in kaart gebracht. Dat leverde een lijst op van de tachtig meest filegevoelige afritten. “De top vijf daarvan, stuk voor stuk beruchte afritten die de doorstroming en de veiligheid op de snelweg in gevaar brengen, vormen de volgende uitdaging”, besluit Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is