Mercator naar droogdok voor groot onderhoud en herstel

Door Ben Weyts op 28 mei 2015, over deze onderwerpen: Toerisme
mercator

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts maakt 3,4 miljoen euro vrij om de Mercator te redden van verval en te herstellen in oude glorie. De huidige toestand van het zeilschip is zorgwekkend: een grondig onderhoud in een droogdok dringt zich op. “Ik investeer gericht zodat de Mercator ook in de toekomst een visitekaartje blijft van Oostende en de hele Vlaamse Kust”, zegt Weyts.

De Mercator (°1932) is een icoon van onze koopvaardij en onze zeevaartopleidingen. De driemaster, eigendom van de Vlaamse overheid, is ook een toeristisch uithangbord voor Oostende en de hele Vlaamse Kust. Maar de veiligheid aan boord komt in het gedrang en zonder ingrijpen loopt de Mercator zinkingsgevaar. Een structureel onderhoud is nu dringend nodig.

Minister Weyts maakt nu 3,4 miljoen euro vrij om de Mercator in oude glorie te herstellen. De kosten lopen flink op omdat de Mercator voor een grondig herstel verplaatst moet worden naar een droogdok. “We kunnen ons niet permitteren om dit geld niet uit te geven”, vindt Weyts. “Zonder deze investering verliezen we de Mercator, en zo alle verhalen die het schip nog te vertellen heeft. De Mercator spreekt tot de verbeelding van een heel groot publiek”.

Er valt geen tijd te verliezen: in september wil Weyts de Mercator laten verplaatsen naar een droogdok. Door die timing zullen enkele geplande evenementen aan boord van de Mercator mogelijk uitgesteld moeten worden. “Oostende zal de Mercator misschien even moeten missen, maar ze krijgen er wel een mooier vlaggenschip voor in de plaats”, besluit Weyts. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is