Meer laagdrempelige taalateliers in de Vlaamse Rand

Door Ben Weyts op 25 september 2016, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts investeert in extra 'taalateliers' voor anderstalige kinderen in de Rand. In deze taalateliers worden kinderen via verhalen, spelletjes, knutselopdrachten en liedjes op een speelse manier ondergedompeld in het Nederlands. "We willen kinderen snel en goed integreren", zegt Weyts.

Weyts heeft in gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel het startschot gegeven voor een reeks taalateliers en andere initiatieven idie inzetten op taalstimulering Nederlands bij anderstalige kinderen in de Rand. Het aantal taalstimulerende activiteiten is toegenomen dankzij de impulssubsidies van de minister.

De taalateliers werden in het verleden uitsluitend door vzw De Rand georganiseerd, maar dankzij de impulssubsidies krijgen nu ook gemeenten de nodige ondersteuning. Weyts keerde 20.000 euro subsidies uit voor taalateliers. Zo kon bijvoorbeeld Sint-Pieters-Leeuw starten met een aanbod in de buitenschoolse opvang van haar 9 scholen.

Er zijn ook nieuwe organisaties die ondersteuning krijgen om anderstaligen in de Rand Nederlands bij te brengen. De Horizon kreeg bijvoorbeeld 20.000 euro voor het voorleesproject ‘Lezen is leuk’ en Hakuna Matataal kreeg 1.800 euro euro voor de organisatie van taalstages.

“Kennis van het Nederlands is essentieel", zegt Weyts. "Taalstimulerende ateliers zijn uiterst geschikt om kinderen op een speelse en interactieve manier onze taal aan te leren en vertrouwd te maken met de lokale gemeenschap”.

De steun is een onderdeel van in totaal 10 initiatieven om het Vlaamse en Groene karakter van de Rand te versterken. Weyts verdeelde in juli 120.000 euro. Meer dan 100.000 euro van dit bedrag ging uit naar taalstimulerende projecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is