Meer capaciteit mogelijk op leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Door Ben Weyts op 5 juni 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. Het wordt mogelijk om de benutte capaciteit van de bussen in sommige gevallen te verdubbelen.  "We willen ook in het buitengewoon onderwijs zoveel mogelijk leerlingen terugbrengen naar school”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Er zijn nu goede afspraken gemaakt met De Lijn, waarbij het zelfs mogelijk wordt om in samenspraak met de preventie-adviseur de benutte capaciteit van de bussen desnoods te verdubbelen. Het blijft veilig, maar wordt beter doenbaar voor zowel ouders, leerlingen als scholen"

Net als andere Vlaamse scholen kunnen ook de scholen van het buitengewoon onderwijs opnieuw opstarten. Het aangepaste leerlingenvervoer vormt hierbij wel een extra uitdaging. Tot nu bleef de capaciteit van de bussen van het leerlingenvervoer beperkt tot 25% van de potentiële bezetting. De social distancing van 1,5 meter tussen elke leerling betekent immers dat er per rij maar 1 leerling kan zitten, geschrankt.

Er zijn nu nieuwe afspraken gemaakt over het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. Vanaf maandag 8 juni kan er na een risico-analyse door de preventie-adviseur beslist worden om de capaciteit te verdubbelen naar 50% van de potentiële bezetting. Dit kan wel alleen als de preventie-adviseur van oordeel is dat de leerlingen hun mondmasker kunnen aanhouden gedurende de volledige rit. Het is ook aangewezen om eerst te onderzoeken of de capaciteit niet verhoogd kan worden door de inzet van een groter voertuig, door hetzelfde voertuig meerdere ritten te laten rijden of door stilstaande bussen in te schakelen. Momenteel rijdt ongeveer 40% van de beschikbare bussen nog niet.

Als de capaciteit op de bus verhoogd wordt naar 50%, dan blijven de eerste 2 rijen wel leeg, om de chauffeur en de busbegeleider te beschermen. Ook de andere veiligheidsmaatregelen blijven onverkort van kracht. Zo dragen buschauffeur en busbegeleider een mondmasker, de bussen worden voor en na gebruik grondig gereinigd, elkaar kruisen of vooraan opstappen wordt vermeden, er wordt alcoholgel voorzien op de bus.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is