Licht aan het einde van de Antwerpse Sint-Annatunnel

Door Ben Weyts op 5 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Na een maandenlang defect werkt de lift van de Sint-Annatunnel op Linkeroever opnieuw. De lift op Rechteroever zal ten laatste op 19 september weer in werking treden.  Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Een concreet perspectief op de korte termijn”, zegt Weyts. “Volgend jaar investeren we in een complete vernieuwing van de oude liften, zodat een goede dienstverlening op de lange termijn gegarandeerd is”.

De fiets- en voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen is een stukje wondermooie, maar sterk verouderde infrastructuur. Fietsers en voetgangers ondervinden al enkele maanden hinder door defecte liften. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft persoonlijk geijverd voor een oplossing van het aanslepende probleem. “Fietsers moeten kunnen rekenen op betrouwbare infrastructuur om de Schelde over te steken”, zegt Weyts.

Op korte termijn is er nu een concreet perspectief. De lift op Linkeroever werkt sinds vorige vrijdag opnieuw. De lift op Rechteroever wordt momenteel aangepakt en zal ten laatste op 19 september weer in werking treden. Er zijn ingrijpende werken nodig om de liften weer te laten functioneren. Zo moeten er defecte onderdelen vervangen worden, er moet een nieuwe kabel geïnstalleerd worden en de schacht moet volledig gereinigd worden.

Op langere termijn komt er een structurele oplossing. Weyts investeert 2,5 miljoen euro in een complete vernieuwing, met respect voor het historisch uitzicht van de liften. De procedure voor de drastische vernieuwing is opgestart, zodat er in de tweede helft van 2017 echt begonnen kan worden aan de werken. Midden 2018 moeten de gloednieuwe liften operationeel zijn.

“Ik wil fietsen maximaal aanmoedigen”, zegt Weyts. “Dat betekent dat het gedaan moet zijn met liften die om de haverklap stuk zijn. Ik investeer hier gericht in betere infrastructuur”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is