Langere spitsstrook voor vlotter verkeer op de E314

Door Ben Weyts op 25 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De nieuwe spitsstrook op de E314 zal lopen van Wilsele tot Aarschot. Eerst zou de spitsstrook tot Holsbeek lopen, maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts laat de spitsstrook verlengen. Zo komt er een nog positiever effect op de doorstroming. Weyts investeert in totaal €50 miljoen om de spitsstrook gefaseerd te realiseren. “We gaan werken aan de weg om te werken aan de file”, zegt Weyts.

Vlotter verkeer is een prioriteit voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De minister liet het hele hoofdwegennet doorlichten op zoek naar ‘quick wins’ die een voelbaar verschil maken voor de doorstroming van het verkeer. Op plaatsen waar het verkeer tegen de capaciteitsgrens zit, bekijkt Weyts ook de mogelijkheid van een spitsstrook: een extra rijstrook, meestal op de voormalige pechstrook die tijdelijk opengesteld kan worden.

In 2017 wordt begonnen aan een nieuwe spitsstrook op de E314 richting Lummen. Oorspronkelijk zou de spitsstrook lopen van Wilsele tot Holsbeek. In het nieuwe plan loopt de spitsstrook helemaal tot Aarschot. Zo wordt er meer extra capaciteit gecreëerd en zal het positieve effect op de doorstroming groter zijn.

Volgens een recente studie van het Vlaams Verkeerscentrum is de verlenging tot Aarschot de beste oplossing: de file richting Limburg in de avondspits zou volledig verdwijnen. “We mikken op een maximaal effect”, zegt Weyts. “Dit moet het verschil maken voor al die mensen die nu dagelijks tijd verliezen op dit stuk weg”.

Weyts investeert in totaal €50 miljoen in vlotter verkeer op de E314. €20 miljoen is bestemd voor een grondige sanering van het viaduct van Wilsele. Het viaduct overbrugt vier spoorlijnen én het kanaal Leuven-Dijle. Na 35 jaar dienst dringt een sanering zich op. Weyts wil in één moeite door ook de aanleg van de spitsstrook voorbereiden.

De werken aan de weg beginnen in de zomer 2017, met de sanering van het viaduct van Wilsele (rijrichting Brussel). In de zomer van 2018 wordt er nog eens gewerkt aan het viaduct (rijrichting Lummen). In de loop van 2019 wordt de spitsstrook voltooid. Door telkens in de zomermaanden te werken, moet de hinder voor het verkeer maximaal beperkt worden.

“We gaan werken aan de weg om te werken aan de file”, zegt Weyts. “Dat is een investering in moderne weginfrastructuur én vlotter verkeer”.

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is