Laat uw hond niet achter in de wagen

Door Ben Weyts op 25 mei 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Bij temperaturen boven de 30 graden voelen ook dieren de zon branden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept alle dierenhouders op om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen: “Zorg voor de dieren zoals je zorgt voor jezelf. Voorzie genoeg schaduw en water en laat jouw huisdier niet achter in de wagen”, waarschuwt Weyts.

Bezorgde dierenliefhebbers uit heel Vlaanderen signaleren de laatste dagen heel wat dieren die onbeschut in de vlakke zon worden gehouden of in de wagen worden achtergelaten. “De meldingen stromen binnen op mijn kabinet en bij mijn diensten”, zegt Weyts. “De bezorgdheid is terecht, want veel dieren zijn extra gevoelig voor de hitte en hebben dus extra (voor)zorg nodig.”

Op deze zomerse dagen moeten er vaak honden uit bloedhete auto’s bevrijd worden. Zelfs als de temperaturen mild zijn, is er gevaar voor oververhitting. Honden raken hun warmte immers enkel kwijt via de voetzolen en door te hijgen, waardoor hun lichaamstemperatuur snel oploopt, en dat kan fatale gevolgen hebben.

De gezelschapsdieren hebben behoefte aan de nodige afkoeling. Katten en honden moeten een koele plaats kunnen opzoeken. “Laat uw hond niet achter in de wagen. Als je het dier niet kan thuislaten, zorg dan dat het op een koele plaats op jou kan wachten of vermijd plaatsen waar je hond niet binnen mag”, zegt Weyts.

Voldoende vers drinkwater, dat de hele dag beschikbaar blijft, is ook voor dieren cruciaal. Voldoende drinken is immers voor mens en dier belangrijk. Je dier grote inspanningen laten doen, is evenmin een goed idee.

De Dienst Dierenwelzijn wil met een opvallend beeld iedereen bewust maken van de gevaren voor honden in een gesloten wagen in de zon. Winkels en shoppingcentra met parkeerplaatsen in openlucht, kunnen de affiche gratis downloaden van de website www.huisdierinfo.be en zo hun klanten hierop attent maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is