Krijgsbaantunnel maakt verkeer op land én in de lucht vlotter en veiliger

Door Ben Weyts op 14 december 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
antwerpairport

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft de gloednieuwe Krijgsbaantunnel onder de luchthaven van Deurne (Antwerpen) officieel geopend. Zo is een unieke mobiliteitsknoop eindelijk ontward: auto's zullen niet meer moeten stoppen voor vliegtuigen die opstijgen of landen. "Het was een absurde situatie, die je eerder in Afrika zou verwachten", lacht Weyts. 

De nieuwe Krijgsbaantunnel is 410 meter lang, en maakt het autoverkeer tussen Borsbeek en Mortsel veel vlotter. Ook het fietstracé werd volledig vernieuwd en is nu veel veiliger. Voor de luchthaven zelf is de tunnel cruciaal, want de Krijgsbaan stond een permanente veiligheidszone voor vliegtuigen in de weg. Die verplichte veiligheidszone geeft vliegtuigen de nodige manoeuvreerruimte bij een mislukte start of landing. 

De bouw van de Krijgsbaantunnel nam bijna twee jaar in beslag. Nadat paleontologische vondsten (dolfijnen, schildpadden, tien walvissen en een megalodon) voor wat vertraging hadden gezorgd, konden de werken wel drie maanden eerder dan voorzien beëindigd worden. De volledige afwerking moet in maart 2016 klaar zijn. De totale kostprijs van het project bedraagt 54 miljoen euro.

Bekijk de reportage van ATV hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is