Katten centraal in het Vlaamse Dierenwelzijnsbeleid

Door Ben Weyts op 4 oktober 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

De diensten van Vlaams Dierenminister Ben Weyts organiseren op Werelddierendag een studiedag voor een breed publiek. Katten staan dit jaar centraal en dat is geen toeval. Met onder meer een databank voor katten en een doorlichting van de erkenningsvoorwaarden voor kwekers en handelaars staat er het komende jaar veel te veranderen voor katten. Weyts: “Katten zijn geen wegwerpproducten. Ze verdienen de best mogelijk bescherming”.

Met als titel ‘Kat is koning’ organiseren de diensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op Werelddierendag een studiedag over het wel en wee van katten in Vlaanderen. Is obesitas bij katten een gewichtig probleem? Hoe kan je je kat gezond houden? Op welke manier bouw je een vertrouwde relatie met jouw kat op?

Vlaams dierenminister Weyts gaat het komende jaar veel aandacht besteden aan katten. Zo komt er begin 2017, in navolging van een hondendatabank, een centrale databank voor katten.  Volgens de meest recente cijfers wordt slechts 4.5% van de verdwaalde katten met hun baasje herenigd. Bij de honden die sinds 1998 geregistreerd worden, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje te herenigen.

“We geven katten een betere bescherming en de baasjes meer gemoedsrust”, zegt Weyts. “Ook de controle op de verplichte sterilisatie moet makkelijker worden met de databank. Op termijn zullen er minder katten gedumpt worden en kunnen we het hoofd bieden aan de zwerfkattenproblematiek”. De uitbreiding van de inspectiedienst Dierenwelzijn zal de katten ten goede komen. Er komt ook een doorlichting van de erkenningsvoorwaarden voor kattenkwekers, dierenhandelaars en asielen.

“In veel Vlaamse huizen is kat koning, maar jammer genoeg worden er ook veel katten gedumpt of mishandeld”, zegt Weyts. “We steken een tandje bij voor onze kattenvrienden”.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is