Kade Blue Gate Antwerp haalt 60.000 vrachtwagens van de weg

Door Ben Weyts op 23 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
kaaimuur

Aan de Herbouvillekaai op Petroleum-Zuid in Antwerpen is een gloednieuwe kaaimuur ingehuldigd. De kade verbindt het geplande bedrijventerrein Blue Gate Antwerp met de Zeeschelde. Vlaanderen heeft 12,8 miljoen geïnvesteerd in de aanleg van de kade. Vlaams minister van Mobiliteit en Antwerpen Ben Weyts: "Met deze gerichte investering halen we 60.000 vrachtwagens van de weg". 

De nieuwe kaaimuur is maar liefst 200 meter lang en is ontworpen als een logistieke draaischijf. Aansluitend op de kade wordt de 13 hectare grote logistieke zone van Blue Gate Antwerp ontwikkeld. “Bedrijven die zich op Blue Gate Antwerp vestigen, zijn niet veroordeeld tot de weg”, zegt minister Weyts. “Een watergebonden bedrijventerrein zoals Blue Gate Antwerp laat bedrijven maximaal gebruik maken van onze waterwegen. Zo halen we vrachtwagens weg uit de file en laten we meer vracht over het water gaan. Dankzij deze kade vermijden we op jaarbasis 60.000 extra vrachtwagens in de file”.

De kade werd ontworpen om zowel bij hoog- als bij laagwater de grootste binnenschepen te ontvangen. Volgens de prognoses zullen hier jaarlijks meer dan 1.500.000 ton goederen worden geladen en gelost. De bedrijvenzone ligt dankzij de kade direct aan het water, zodat bedrijven op Blue Gate Antwerp ook verlost zijn van de gewichts- en hoogtebeperkingen voor transport op de weg. De nieuwe kaaimuur is uitermate geschikt voor de behandeling van zware ladingen. "Dit wordt het bedrijventerrein van de toekomst", zegt Weyts. "Ruimte voor onze bedrijven, zonder dat de ruimte op de wegen in beslag genomen wordt". 

Bekijk de toelichting van minister Weyts bij ATV hier.

Een leuk filmpje over Blue Gate Antwerp bekijk je hier

Bekijk een filmpje over de aanleg van de kade hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is