Huisdieren worden de norm in huurcontracten

Door Ben Weyts op 26 augustus 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Huurders mogen wel degelijk een huisdier houden. Dat wordt de nieuwe norm in de standaardcontracten voor een huurwoning. Dierenminister Ben Weyts heeft daarover een akkoord bereikt met de Verenigde Eigenaars, de organisatie die de belangen van verhuurders behartigt en standaardcontracten aanbiedt. “Tot nu toe stond in zulke standaardcontracten dat huisdieren niet toegelaten werden, tenzij bij uitzondering. Nu draaien we de zaken om. Huisdieren zijn toegelaten, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is”, zegt Weyts. "Zo brengen we de huurcontracten in overeenstemming met recente rechtspraak én zorgen we ervoor dat dierenliefhebbers geen afscheid moeten nemen van hun dieren wanneer ze gaan huren". 

 In Vlaanderen heeft 1 op 5 huishoudens een hond, 1 op 4 huishoudens heeft een 1 kat. Tegelijk is 1 op 4 Vlamingen geen eigenaar, maar huurder van een appartement of een huis.

Huurders met een huisdier botsen in de praktijk vaak op drempels, omdat de huurmarkt niet erg diervriendelijk is. Tot nu toe stond in het standaard-huurcontract van de verhuurderssector bijvoorbeeld een clausule waarin gestipuleerd werd dat huurders geen dieren mogen houden tenzij na schriftelijke toestemming van de verhuurder. Bovendien kon de verhuurder die toestemming ook altijd weer intrekken.

De clausule leidde de voorbije jaren tot enkele rechtsgedingen, aangespannen door huurders die uit hun woning werden gezet omdat ze huisdieren hielden. Meermaals werden ze door de rechter in het gelijk gesteld vanwege de schending van het recht op privacy. 

Nieuwe clausule

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft nu een akkoord gesloten met sectororganisatie Verenigde Eigenaars over een nieuwe clausule in het standaardcontract dat wordt aangereikt aan alle verhuurders.

In de nieuwe clausule wordt gestipuleerd dat de verhuurder in beginsel niet mag verbieden dat de huurder een huisdier houdt. Een verbod kan alleen maar als het reglement van het appartementsgebouw het houden van huisdieren verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor een bepaald dier – denk aan een grote hond in een kleine studio. 

Wat uitzondering was, wordt regel. Wat de regel was, wordt uitzondering.

"Zo maken we Vlaanderen opnieuw wat diervriendelijker en stellen we de huursector meer open voor dierenvrienden. Meteen maken we ook een eind aan heel wat menselijk leed. Mijn mailbox zit vol met hartverscheurende verhalen van mensen die afscheid hebben moeten nemen van hun dieren omdat ze anders nergens konden huren" zegt Weyts.

De Dierenminister wijst er ook op dat de nieuwe bepaling uitdrukkelijk vermeldt dat de woning geschikt moet zijn voor de betrokken dieren: "Dus geen Duitse scheper in een klein appartementje bijvoorbeeld. Ook dat is een goede zaak voor het dierenwelzijn" besluit Weyts. 

Concreet zijn dit de nieuwe clausules in de model-huurcontracten:

Voor een huis:

“De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden".

Voor een appartement :

"De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre het gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden en de statuten of het reglement van orde van het gebouw het houden van huisdieren niet verbieden". ​

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is