Hogere boetes voor zwartrijders en hooligans op de Lijnbus

Door Ben Weyts op 4 juli 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
zwarrijden

Wie op een bus of tram van De Lijn betrapt wordt zonder geldig vervoersbewijs, zal vanaf 1 september een pak meer betalen. Een eerste overtreding kost je dan 107 euro (in plaats van 75 euro nu), een tweede meteen 294 euro (200 euro nu). "Wie zwart rijdt, moet zich ook maar een beetje blauw betalen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Eerlijk is eerlijk". 

Weyts wil het aantal mensen die zonder kaartje op bus of tram stappen nog verder terugdringen. Er komen dus hogere boetes, zodat zwartrijders harder gestraft worden. Ook ongepast gedrag - voeten op de bank of afval achterlaten - wordt vanaf dinsdag 1 september zwaarder beboet, net als fraude met vervoersbewijzen en gevaarlijk gedrag.

Het was al acht jaar geleden dat De Lijn haar boetes nog eens aangepast had. De Vlaamse vervoersmaatschappij stemt ze nu af op de prijzen van de abonnementen. De eerste boete die je in een jaar krijgt, komt straks overeen met de prijs van een Omnipas voor drie maanden, de tweede met die van een jaarabonnement.

Een kwestie van rechtvaardigheid, vindt Weyts. "Vroeger was zwartrijden een veilige gok: zelfs als je gepakt werd, moest je minder betalen dan de prijs van een abonnement. Nu komt een tramritje zonder ervoor te betalen je wél duur te staan. Zo wil ik zwartrijders afschrikken en het systeem rechtvaardiger maken voor iedereen die wél zo eerlijk is om de juiste prijs te betalen."

Wie wel een geldig abonnement heeft maar dat thuis vergeten is óf heeft nagelaten om zijn of haar MOBIB-kaart te valideren, zal straks ook harder op de vingers getikt worden. Waar er vandaag pas een administratieve boete geïnd wordt vanaf de derde vergetelheid, is het straks vanaf de tweede keer prijs.

“De Lijn hanteert billijke en betaalbare tarieven, maar dat betekent wel dat alle gebruikers hun steentje moeten bijdragen", besluit Weyts. "Misbruiken pakken we aan".

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is