Historisch: Vlaanderen maakt een einde aan onverdoofd slachten

Door Ben Weyts op 29 maart 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Er komt een totaalverbod voor onverdoofd slachten in Vlaanderen. De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD zetten die historische stap samen na de bemiddelingsopdracht die werd uitgevoerd in opdracht van Vlaams Dierenminister Ben Weyts. "Ik ben fier op onze gemeenschap", zegt Weyts. "Vlaanderen neemt internationaal het voortouw voor meer Dierenwelzijn". 

Sinds zijn aantreden als de eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn steekt Ben Weyts zijn nek uit in het dossier rond onverdoofd slachten. Niet lang na zijn eedaflegging maakte hij al een einde aan het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Weyts werd toen getrakteerd op verwijten, juridische procedures en zelfs bedreigingen. Toch bleef hij pleiten voor een totaalverbod op onverdoofd slachten. 

Weyts gaf dhr. Piet Vanthemsche vorig jaar de opdracht om de verschillende geloofsgemeenschappen voor te bereiden op het einde van het onverdoofd slachten. Vanthemsche heeft nu een rapport opgeleverd. Op basis van dat rapport hebben de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD beslist om samen werk te maken van een totaalverbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen. 

Concreet wordt het vanaf 1 januari 2019 verboden om nog onverdoofd te slachten zoals dat vandaag nog massaal gebeurt. Het wordt in heel Vlaanderen verplicht om schapen, kleine herkauwers en pluimvee te slachten volgens de methode van de omkeerbare elektronarcose: een pijnloze techniek waarbij het verdoofde dier ongevoelig wordt voor pijn. Voor kalven en runderen wordt de post-cut-stunning-verdoving verplicht: een methode die meteen na de halssnede wordt toegepast. De nieuwe wet zal bepalen dat de omkeerbare elektronarcose ook verplicht moet toegepast worden op kalven en runderen, zodra de techniek ook voor deze dieren op punt staat. 

"Onverdoofd slachten is niet meer van deze tijd", zegt Weyts. "In een beschaafde samenleving is het onze verdomde plicht om dierenleed waar mogelijk te vermijden. Het is cruciaal dat dieren op een waardige manier aan hun einde kunnen komen. Met dit totaalverbod op onverdoofd slachten neemt Vlaanderen internationaal een voortrekkersrol op. We mogen trots zijn op deze historische stap". 

Lees het rapport van Piet Vanthemsche hier

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is