Historisch: Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan samenwerken

Door Ben Weyts op 20 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De Vlaamse Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan voor het eerst in hun geschiedenis commercieel samenwerken. Dat werd bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke havenmissie in Brazilië en Chili, onder leiding van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Samen staan we sterker op het wereldtoneel", zegt Weyts. "Met vereende krachten kunnen we nieuwe containertrafieken aantrekken en het Vlaamse marktaandeel verhogen". 

Het historische akkoord tussen de Havens van Antwerpen en Zeebrugge zet een punt achter tientallen jaren van concurrentie en vetes. De samenwerking tussen de twee havens wordt gebetonneerd in een economisch samenwerkingsverband (EVS), zodat het niet vrijblijvend is. "In de ogen van buitenlanders liggen onze Vlaamse Havens vlak bij elkaar", zegt Weyts. "Dat gaan we nu uitspelen als economische troef". 

Concreet zullen de havens aan hun klanten een pakket kunnen aanbieden om bijvoorbeeld eerst de (inloop)haven van Zeebrugge aan te doen, en vervolgens de (uitvoer)haven van Antwerpen. Reders kunnen bij plaatsgebrek in de Antwerpse containerterminals vlot doorverwezen worden naar de beschikbare ruimte in Zeebrugge. Het akkoord erkent de rol van Antwerpen als internationale "gateway" voor containertrafiek, én het nut van het vrijwaren van Zeebrugge als volwaardig containerplatform.

"Door slim samen te werken, vermijden we ook dat Antwerpen en Zeebrugge tegen elkaar uitgespeeld worden", duidt Weyts. De positie van de Vlaamse Havens ten opzichte van een concurrent als Rotterdam wordt ook verstevigd. Weyts is optimistisch over de toekomst: "Dit is een stapsteen voor verdere gemeenschappelijke initiatieven tussen onze Vlaamse Havens".

Bekijk de reportage van VRT Journaal hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is