Helm en fluohesje positief promoten bij de allerjongste fietsertjes

Door Ben Weyts op 10 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
verkeersveilig

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft samen met de leerlingen van gemeentelijke basisschool Blokbos in Lot het startschot gegeven van de actie Helm Op Fluo Top: een leuke sensibilseringsactie die kinderen uit de kleuter- en lagere scholen stimuleert om fluokledij en een fietshelm te dragen in het verkeer. "Wie kwetsbaar is in het verkeer, moet zichtbaar zijn op de weg", zegt Weyts. 

Kinderen die te voet of per fiets naar school komen, zijn in de donkere wintermaanden extra kwetsbaar. In het (schemer)duister bestaat het risico dat autobestuurders hen te laat opmerken. Helm Op Fluo Top wil deze kwetsbare groep aanzetten om een fluohesje en een fietshelm te dragen. In totaal 1.196 scholen zijn ingeschreven om deel te nemen aan de actie, samen goed voor meer dan 306.000 leerlingen. 

Alle leerlingen die aan de actie deelnemen, krijgen een spaarkaart. Voor elke dag waarop ze met een fluohesje naar school komen, ontvangen ze een sticker om op de kaart te kleven. Wie daarbij ook nog eens een fietshelm draagt, krijgt een extra sticker. 29 stickers geven recht op een toegang voor het Serpentarium in Blankenberge, een volle kaart (50 stickers) geeft recht op een toegang tot Planckendael of ZOO Antwerpen.

Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen er voor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto’s. Met donkere kleren reikt de zichtbaarheid slechts tot 20 meter, met lichte kleren tot op 50 meter. Een fietshelm vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval met meer dan 40%, en op hersenletsels met meer dan 50%. 

‘Verkeersveiligheid ligt me na aan het hart. Ik zet in op infrastructuur en een kordate handhaving, maar ook op sensibiliseringsacties want jong geleerd is oud gedaan’, zegt minister Weyts. ‘Wie opvalt in het verkeer, denkt aan de eigen veiligheid. Ik wil kinderen positief stimuleren om een fluo hesje en fietshelm te dragen en hen daarvoor belonen.’

Bekijk de reportage van VTM Nieuws hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is