Havencommissaris moet samenwerking Vlaamse Havens versterken

Door Ben Weyts op 21 juni 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
vlaamsehavens

Na een objectieve selectieprocedure heeft de Vlaamse Regering Jan Blomme aangesteld als nieuwe Vlaamse Havencommissaris. De nieuwe havencommissaris krijgt van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een heel duidelijke opdracht mee: “De Vlaamse Havens moeten sterker en slimmer gaan samenwerken, om de internationale concurrentiepositie van Vlaanderen gezamenlijk te versterken”.

De gewestelijke havencommissaris is de link tussen de Vlaamse Regering en de havenbedrijven van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende. De havencommissaris ziet toe op de goede werking van de havenbedrijven en zorgt voor een goede informatiedoorstroming tussen de overheid en de havens. Het gaat dus om een sleutelfunctie.

Na een uitgebreide selectieprocedure in samenwerking met onder andere het consultancybureau Accourd Group Belgium kwam Jan Blomme uit de bus als nieuwe Havencommissaris. Nog meer dan vroeger moet Blomme trekker, coördinator en bemiddelaar zijn van samenwerking tussen de Vlaamse Havens. In de taakomschrijving van de nieuwe havencommissaris werd sterk de nadruk gelegd op de beleidsdoelstelling om de Vlaamse Havens beter te laten samenwerken.

“Alle Havens én de hele Vlaamse economie hebben veel te winnen bij sterkere en slimmere samenwerking tussen de havenbedrijven”, zegt Weyts. “Onze Vlaamse Havens hebben elk sterke troeven. Ze kunnen elkaar versterken”. De nieuwe havencommissaris krijgt nu de opdracht om samen met de havenbesturen en de Vlaamse Overheid werk te maken van een gemeenschappelijke Havenstrategie, waarin duidelijke commerciële prioriteiten opgelijst staan.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is