Groeiende bekendheid voor Vlaanderen vakantieland

Door Ben Weyts op 10 juli 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

Steeds meer buitenlandse reizigers kennen Vlaanderen. Een groot reputatieonderzoek bij 13.000 reizigers in 13 buitenlandse markten toont aan dat 72% van hen Vlaanderen kent. Dat is een gevoelige verbetering ten opzichte van een vorig onderzoek in 2013, toen dat percentage nog op 68% lag. “Er is nog veel groeipotentieel”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “We kunnen onze bekendheid als bestemming nog veel vergroten als we onze sterkste toeristische troeven nog beter gaan uitspelen”.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil meer buitenlandse toeristen verleiden. Buitenlanders die hun vakantie doorbrengen in Vlaanderen sponsoren onze horeca, onze handelszaken en onze hele (lokale) economie. Om het toeristisch beleid verder te verfijnen, vroeg Weyts aan Toerisme Vlaanderen om een grootschalig reputatieonderzoek uit te voeren in 13 voor Vlaanderen belangrijke buitenlandse markten. Het onderzoek verzamelde antwoorden van in totaal zo’n 13.000 volwassenen die recent een buitenlandse reis hebben gemaakt. Er werd gepeild naar de bekendheid en de positie van de toeristische bestemming Vlaanderen. “Een soort SWOT-analyse van Vlaanderen vakantieland”, zegt Weyts.

72% van de buitenlandse reizigers in de Europese markten kent Vlaanderen. Dat is een gevoelige verbetering ten opzichte van een vorig onderzoek in 2013, toen dat percentage op 68% lag. Ook onze kunststeden zijn bekend buiten de landsgrenzen: 74% kent Antwerpen, 76% kent Brugge. In de buurlanden is Vlaanderen al erg bekend, maar in bijvoorbeeld de Scandinavische landen klinkt de naam  nog niet zo vertrouwd. Ook de verre markten werden onderzocht: 33% van de Japanners en 40% van de Amerikanen kennen Vlaanderen. In het algemeen wordt Vlaanderen vooral geassocieerd met erfgoed, kunst en kunstenaars, bier en lekker eten en drinken. Er zijn natuurlijk verschillen tussen landen. Zo associëren de Britten Vlaanderen met ‘Flanders Fields’, de Japanners denken aan de ‘Dog of Flanders’.

De buitenlandse bezoekers van Vlaanderen zijn in het onderzoek opvallend positief over hun verblijf. Van alle respondenten die tijdens de laatste 3 jaar naar Vlaanderen reisden voor een vakantie of voor zaken is meer dan 95% tevreden, zeer tevreden tot extreem tevreden. De overgrote meerderheid vindt dat Vlaanderen een goede service biedt op vlak van horeca (restaurants en logies), musea en attracties. “Een pluim voor onze toeristische sector”, zegt Weyts. “Onze gastvrije professionals zorgen ervoor dat bijna iedereen Vlaanderen met een tevreden gevoel verlaat”.

Nog veel potentieel verzilveren

Toch is er nog heel wat toeristisch potentieel dat nog niet verzilverd wordt. De buitenlandse reizigers die géén plannen hebben om Vlaanderen te bezoeken, geven aan dat ze onze bestemming nog onvoldoende kennen (30%) of dat ze andere bestemmingen toch aantrekkelijker vinden (50%). Tegelijkertijd blijkt dat diezelfde toeristen hun bestemming bepalen op basis van het erfgoed (voor 50% een van de belangrijkste beweegredenen) en op basis van lekker eten en drinken (voor 54% een van de belangrijkste beweegredenen). Weyts: “Wij hebben in Vlaanderen precies wat al die buitenlandse toeristen zoeken. Het is blijkbaar wel nog nodig om onze sterkste Vlaamse troeven beter uit te spelen op het wereldtoneel”.

De internationale promotie van Toerisme Vlaanderen wordt daarom toegespitst op onze sterkste troeven. Alle energie en (budgettaire) inspanningen worden gefocust op een beperkt aantal ijzersterke uithangborden, zoals onze Vlaamse Meesters en onze Vlaamse Gastronomie.  Zo heeft Weyts alle gastronomische krachten gebundeld in de ‘Flanders Food Faculty’: een slagkrachtige organisatie die de hele wereld duidelijk gaat maken dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en toog. Voor de Vlaamse Meesters wordt er gewerkt aan een grootscheepse campagne om Vlaanderen op de kaart te zetten als dé bakermat van tijdloze kunst en cultuur. Voor de internationale promotie van de Vlaamse Meesters en de Vlaamse Gastronomie wordt er in 2017 en 2018 nog 2 miljoen euro voorzien.

Het reputatieonderzoek van Toerisme Vlaanderen toonde ook nog aan dat er in Vlaanderen nood is aan grote attracties, die de toeristische beleving naar een hoger niveau tillen. 40% van de buitenlandse reizigers geeft aan op zoek te zijn naar opvallende blikvangers. Weyts investeert daarom in de grotere hefboomprojecten, die grote schaal en grote uitstraling hebben. Deze legislatuur heeft Weyts al 55 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe toeristische hefboomprojecten, zoals de uitbreiding van de Plantentuin in Meise (3 miljoen), de ontwikkeling van een Bourgondisch stadspaleis in Mechelen (4,2 miljoen), en een ambitieuze transformatie van het Gentse Gravensteen (4,8 miljoen). Binnen afzienbare tijd zal Weyts nog eens 17 miljoen euro extra investeren in nieuwe hefboomprojecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is