Gordelfestival zet het Vlaams karakter van de Rand opnieuw centraal

Door Ben Weyts op 15 juni 2015, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand
Gordelfestival

De nieuwe editie van het Gordelfestival heeft opnieuw meer aandacht voor de faciliteitengemeenten en het Vlaamse Karakter van De Rand. Die terugkeer naar de oorsprong van De Gordel komt er onder impuls van Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. "Dit is geen sporthappening van dertien in een dozijn", zegt Weyts. "Er is een duidelijke boodschap: Vlaams en groen, onze Rand". 

De Gordel wordt al sinds 1981 georganiseerd. Twee jaar geleden werd de jaarlijkse afspraak omgedoopt tot een meerdaags evenement: het Gordelfestival. Dit jaar loopt het gebeuren zelfs van juni tot oktober, met talrijke wandel- en fietstochten en culturele evenementen in de Vlaamse Rand. "De hoogdag blijft echter de fiets- en wandeldag op zondag 6 september", zegt minister Weyts. 

In 2015 wordt opnieuw meer focus gelegd op de faciliteitengemeenten. Sint-Genesius-Rode, bakermat van De Gordel, speelt bijvoorbeeld samen met Wemmel, Kraainem en Wezembeek-Oppem een centrale rol op 6 september. "Het is tenslotte voor die gemeenten dat het evenement destijds werd opgestart", zegt Weyts.  

Op "Topdag" 6 september worden negen fietsparcours, zeven wandeltochten en drie mountainbiketrajecten aangeboden, samen goed voor 747 kilometer bewegwijzering. Daarnaast worden ook bijvoorbeeld het Vijverfestival in Dilbeek (11 juli) en de Druivenfeesten in Overijse (eind augustus) geïntegreerd in het Gordelfestival.

Bekijk het verslag van Ring-TV hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is