Gerichte investeringen verlagen vakantiedrempels

Door Ben Weyts op 14 juli 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 1,3 miljoen euro in 44 vakantieverblijven. Dankzij deze gerichte steun kunnen uitbaters hun verblijf gezinsvriendelijker en toegankelijker maken voor een breder publiek. “Ook mensen met een klein budget of mensen met een beperking moeten op vakantie kunnen in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Ik wil vakantie binnen het bereik van élke Vlaming brengen.”

Vakantie is nog niet voor elke Vlaming vanzelfsprekend. Mensen met een beperking of een beperkt budget stuiten bij het maken van vakantieplannen vaak nog op drempels. “Iedereen heeft recht op vakantie”, zegt Weyts. Veel vakantieverblijven hebben aanpassingen nodig om toegankelijk te worden voor een breder publiek. Weyts: “Het gaat om investeringen die vaak niet onmiddellijk renderen en er zonder gerichte Vlaamse steun nooit zouden komen.”

Weyts investeert 1,3 miljoen euro in 44 vakantieverblijven, verspreid over heel Vlaanderen. Met dat geld wordt gewerkt aan meer gezinsvriendelijkheid, betere toegankelijkheid en sterkere zorg. Zo wordt het Sporta-centrum in Tongerlo wordt uitgerust met een branddetectiesysteem, extra tabkraantjes en een vernieuwde refter. Naast een grondige renovatie en isolatie van het Domein Schilderhof in Landen worden ook grote toegankelijkheidswerken voor mensen met een beperking uitgevoerd. Jeugdverblijfcentrum Heuvelsven in Dilsen-Stokkem kan investeren in nieuwe ramen en deuren, een nieuwe dienstlift, een nieuwe branddeur en brandtrap. Domein Menas in Sint-Maria-Aalter gaat het sanitair toegankelijk maken, een lift installeren en werk maken van slimme branddetectie. Polderwind in Zuienkerke kan dan weer rekenen op € 250.000 voor de bouw van een splinternieuw zorgcentrum.

De investeringen dienen een dubbel doel. Mensen met een beperkt budget of een specifieke zorgnood krijgen een ruimer verblijfaanbod in eigen land, wat een meerdaagse vakantie voor meer mensen betaalbaar en haalbaar maakt. Toeristische ondernemers krijgen dan weer de kans om op termijn een veel bredere markt te bedienen, wat de toeristische sector nog meer toekomst geeft. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is