Gepersonaliseerde nummerplaten ontsnappen niet langer aan snelheidscontroles

Door Ben Weyts op 24 augustus 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid
Gepersonaliseerde nummerplaten ontsnappen niet langer aan snelheidscontroles

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) investeert 50.000 euro in een upgrade van de camera’s die worden ingezet bij trajectcontroles, zodat die ook gepersonaliseerde nummerplaten kunnen herkennen. “De slimme camera’s worden nog wat slimmer”, zegt Weyts. “Wie dacht met een gepersonaliseerde nummerplaat aan snelheidsboetes te kunnen ontsnappen, is eraan voor de moeite.”
 
Er rijden in België zo’n 10.000 voertuigen rond met een gepersonaliseerde nummerplaat. Eind mei kwam aan het licht dat de geïnstalleerde ANPR-camera’s (‘Automatic Number Plate Recognition’) moeite hadden met het registreren van de alternatieve lettercombinaties op gepersonaliseerde nummerplaten. “Onaanvaardbaar”, vond minister Weyts. “Vorig jaar vielen er 400 doden te betreuren op onze Vlaamse wegen. Kordaat optreden tegen snelheidsduivels is echt een prioriteit. De regels zijn er voor iedereen.”

Geen straffeloosheid

Na onderzoek en overleg met alle betrokken partijen ligt er nu een concrete oplossing op tafel. Telecomoperator Proximus en Macq, een lokale leverancier van intelligente verkeersoplossingen, zullen alle ANPR-camera’s vanaf september zo aanpassen dat zij in staat zijn om ook gepersonaliseerde nummerplaten te herkennen . “Een kwestie van rechtvaardigheid”, vindt Weyts. “Je kan een gepersonaliseerde nummerplaat kopen om persoonlijke of esthetische redenen, maar je koopt er geen straffeloosheid mee. Verkeersveiligheid laat zich niet afkopen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is