Geen deelname Vlaams-Brabantse gemeenten aan Groot-Brussel

Door Ben Weyts op 27 januari 2013, over deze onderwerpen: Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap

De N-VA-gemeenteraadsleden van Vlaams-Brabant dienen moties in om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG). Dat kondigde N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts aan. 

De Hoofdstedelijke Gemeenschap zou volgens de zesde staatshervorming georganiseerd worden door de gewesten. Een merkwaardige constructie. "Wat is het nut voor de Vlaams-Brabantse gemeenten?" vraagt Weyts zich af. "Gedwongen samenwerking is een contradictio in terminis. Geen Vlaming die daar om vraagt."

Volgens de N-VA-ondervoorzitter biedt de constructie de Franstaligen vooral perspectief op de uitbreiding van Brussel. Zeggenschap verwerven over de Brusselse ring en een corridor tussen Brussel en Waals-Brabant lijken de doelstellingen.

De N-VA zal zich met hand en tand verzetten tegen die expansiedrift. Daarom vraagt de partij de Vlaams-Brabantse gemeentes om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. "Men kan ons misschien dwingen om lid te zijn, maar niet om aanwezig te zijn", stelt Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is