Fietssnelwegen krijgen impuls ter waarde van € 22 miljoen

Door Ben Weyts op 18 juli 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters investeren een bijkomend bedrag van € 8,2 miljoen in de Vlaamse fietssnelwegen. De middelen komen uit het EFRO (Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Dankzij deze gerichte impulsen worden tal van nieuwe ingrepen mogelijk, samen goed voor een projectkost van circa € 22 miljoen. Er wordt vooral ingezet op het wegwerken van ‘missing links’ en het creëren van conflictvrije fietssnelwegen. Weyts: “We investeren verder in de fiets: hét alternatief voor de auto en de file”.

 

Vlaanderen is nu al een fietsland in het weekend, als talloze wielertoeristen de baan op gaan, maar de werkweek is een ander verhaal. Ook al bedraagt de gemiddelde verplaatsing in het woon-werkverkeer ‘maar’ 12,4 kilometer, toch grijpt de Vlaming nog te vaak en te makkelijk naar zijn wagen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil Vlamingen verleiden om ook in het woon-school- en het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. “Ik investeer in vlotte en veilige fietsverbindingen: keiharde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets”, zegt Weyts.

 

Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: fietsverbindingen met kwalitatief hoogstaande infrastructuur tussen belangrijke woon- en werkkernen. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met de auto en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort een erg aantrekkelijk alternatief voor de pendelaar. Weyts wil 80 van dergelijke fietssnelwegen realiseren.

 

Vlaams minister van Economie en Sport Philippe Muyters is ook een grote voorstander van de fietssnelwegen: “Vlamingen zijn de cultuuromslag aan het maken dat sporten en bewegen niet alleen iets voor in het weekend is, maar ook voor, na en zelfs op het werk. Waarom dan niet met de fiets naar het werk? De tijd die je anders in de file staat, win je dan ineens om te sporten. We willen nog extra investeren in onze fietssnelwegen, om de keuze voor sport naar het werk nog makkelijker te maken”.

 

Weyts en Muyters putten nu € 8,2 miljoen uit de EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Het geld wordt gericht ingezet om enkele belangrijke nieuwe projecten mogelijk te maken, samen goed voor bijna € 22 miljoen. Concreet gaat het om het wegwerken van ‘missing links’: de ontbrekende schakels in de fietsketting, die pijnlijk ontbreken in bestaande fietssnelwegen. Er wordt ook ingezet op fietsbruggen en fietstunnels die fietssnelwegen ‘conflictvrij’ maken: hoe minder de fietsers het andere verkeer moeten kruisen, hoe vlotter en veiliger de fietsverbinding wordt.

 

Bovenop de EFRO-middelen, neemt de Vlaamse overheid 40% van de totale financiering op zich. De provincies en gemeenten passen bij.

 

Alle elf goedgekeurde projecten moeten ten laatste binnen 3 jaar volledig voltooid zijn.

 

Fietsostrade Herentals-Balen: fietstunnel

Herentals € 629.200
Fietssnelweg Albertkanaalroute: fietsbrug sluizencomplex Hasselt Hasselt €1.872.684
Fietsbrug Koningin Fabiolalaan Gent € 938.656
Fietstunnel onder N8 Oudenaarde Oudenaarde € 818.700
Fietsoversteek Ringvaart en R4 Merelbeke Merelbeke € 736.915
Leireken A-M Aalst € 653.400
Fietsbrug F7 over Volhardingslaan N35 te Deinze Deinze € 760.000
Kanaalroute Zuid Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos € 804.787
Aanleg van fietstunnel onder N21 in Steenokkerzeel Steenokkerzeel € 710.000
F311 Knokke Heist-Maldegem te Damme Damme € 88.800
Fietssnelweg Spoor 3 Torhout € 196.553

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is