Fietsliften Sint-Annatunnel krijgen upgrade van 2,5 miljoen

Door Ben Weyts op 18 juni 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en minister-president Geert Bourgeois hebben samen een oplossing uitgedokterd voor de fiets- en voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen. De fietsliften worden drastisch gemoderniseerd, met behoud van hun historisch uitzicht. "Ik investeer in kwaliteitsvolle infrastructuur waar fietsers en wandelaars op kunnen vertrouwen", zegt Weyts.

Goed nieuws voor de voetgangers en de fietsers in de voetgangerstunnel. Op vrijdag en zaterdag zullen de roltrappen tot 2u 's nachts blijven draaien. Bij een groot evenement in het weekend blijven ze zelfs heel de nacht in werking. Maar minister Weyts en minister-president Bourgeois hebben ook een structurele oplossing klaar. De liften worden vanaf midden 2017 gemoderniseerd.

Zo komt een einde aan een moeilijke situatie. Als de lift in de voetgangerstunnel 's nachts defect was, wat vaak voorkwam, dan stonden fietsers voor een moeilijke keuze, want de roltrappen worden om 21u stilgelegd. Ze moeten hun fiets de trappen op dragen, of achterlaten in de tunnel. De onbetrouwbaarheid van de prachtige, maar sterk verouderde liften, was een serieus probleem.

Weyts grijpt in, op de korte en op de lange termijn. De minister besliste begin deze week al om in de week de roltrappen te laten draaien tot middernacht. Nu is er ook een gevoelige uitbreiding van de werkingsuren in het weekend, tot 2u 's nachts op vrijdag, zaterdag vanaf 9 tot opnieuw 2u 's nachts en zondag van 9 tot 21u. Als er in de buurt grote evenementen plaatsvinden, zullen de roltrappen tijdens het weekend zelfs de volledige nacht draaien. 

De liften krijgen een structurele oplossing. Ze zullen tussen de tweede helft van 2017 en midden 2018 worden gemoderniseerd. Het historisch uitzicht van de liften wordt bewaard. Het gaat om een investering van 2,5 miljoen euro.

“Zo zorgen we voor betere, betrouwbare dienstverlening”, zegt Weyts. “In de toekomst zal het gedaan zijn met fietsliften die om de haverklap stuk zijn. Ik wil fietsen maximaal aanmoedigen - en dat vergt ook kwaliteitsvol materiaal waar fietsers dag en nacht op kunnen vertrouwen.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is