€5 miljoen voor betere verbinding tussen Vlaamse havens en hinterland

Door Ben Weyts op 19 september 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, de Vlaamse havenbesturen en Voka-Havenvereniging (platform van de vier private Vlaamse havenverenigingen) slaan de handen in elkaar om het goederenvervoer van en naar de havens vlotter en betrouwbaarder te maken. “De Vlaamse havens zijn cruciale schakels in de logistieke keten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Vlaanderen stelt € 2.5 miljoen beschikbaar voor projecten die een alternatief bieden voor de file en een vlotte verbinding tussen de haven en het achterland te waarborgen. Voor elke geïnvesteerde euro vanuit Vlaanderen, legt de havensector daar nog eens een euro bij.”

De bereikbaarheid van het hinterland is een belangrijk thema binnen ‘Flanders Port Area’. Een werkgroep waarin de 4 Vlaamse zeehavens, hun stakeholders en de Vlaamse overheid zetelen. Samen zullen ze projecten ondersteunen die alternatieven uitwerken om de huidige congestie van en naar de haven te verlichten. Bijzondere aandacht gaat naar projecten die inzetten op een efficiënte bundeling van goederenstromen en aan de verbetering van de logistieke keten via digitalisering en informatie-uitwisseling.

Nog dit najaar lanceert de Vlaamse overheid een projectoproep die havenbedrijven en verladers uit de Vlaamse havengemeenschap uitnodigt om projecten in te dienen. De havenbesturen zullen dan, in nauw overleg met de private havengemeenschap, de ingediende projecten beoordelen. Ook het net opgestarte platform Multimodaal.Vlaanderen kan bedrijven helpen om voor hen de juiste ‘intermodale goederenstromen’ te kiezen. Zij zorgt voor een gerichte begeleiding van bedrijven om verschillende transportmodi optimaal te benutten in een geïntegreerde vervoersoplossing.

Er is een brede consensus binnen ‘Flanders Port Area’ tussen alle private en publieke partijen om dit initiatief actief mee te ondersteunen. Vlaanderen maakt in totaal € 2.5 miljoen vrij voor de weerhouden projecten. En naast elke euro die Vlaanderen investeert, leggen de havenbedrijven/private partners één euro bij.

“Ik investeer met de toekomstige Oosterweelverbinding in Antwerpen en de gloednieuwe A11 in Zeebrugge in een vlotte mobiliteit rond onze havens, maar infrastructuur is niet alles om een goede achterlandconnectiviteit te garanderen. Met deze projectoproep willen we  het succes van Vlaanderen als maritiem-logistieke regio duurzaam bestendigen”, besluit Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is