€ 250.000 om slimmer te worden dan de file

Door Ben Weyts op 5 maart 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert € 250.500 in het project ‘Citrus’. Meer dan 500 vrachtwagenchauffeurs krijgen vanaf eind dit jaar verkeersinformatie op maat, dankzij gegevens die gewonnen worden uit verzamelde smartphonegegevens. “We gaan de vrachtwagens slimmer maken dan de file”, zegt Weyts. “Zo wordt heel het verkeer vlotter en veiliger”.

Smartphones en tablets sturen ook in het verkeer voortdurend gegevens uit: waar je aan het rijden bent, aan welke snelheid en zelfs op welk rijvak. Als je al die (anonieme) gegevens samenlegt, krijg je een heel actueel beeld van het verkeer op elke mogelijke route. Het vooruitstrevende Citrus-project wil die schat aan informatie gebruiken om verkeersinformatie op maat aan te bieden.

Vanaf eind dit jaar wordt de theorie toegepast op 500 vrachtwagenchauffeurs in ons verkeer. Vlaams minister van Mobiliteit draagt € 250.500 bij aan dit project, dat ook gedragen wordt door de Europese Commissie, Be-Mobile, de Vlaamse Havens van Antwerpen en Zeebrugge en de Colruyt Group, die ongeveer 300 van hun voertuigen laat deelnemen.

Concreet zullen de deelnemende vrachtwagenchauffeurs heel bruikbare  verkeersadviezen krijgen.

Dankzij de informatie uit smartphones moet het mogelijk zijn om heel snel te waarschuwen voor onverwachte files. Maar chauffeurs zullen bijvoorbeeld ook vernemen hoe ze hun snelheid kunnen aanpassen om te belanden op de spreekwoordelijke ‘groene golf’, zodat ze zelden of nooit meer voor een rood licht staan. De informatie is telkens toegespitst op de route die de chauffeur zelf neemt.

“Dit is de toekomst van de verkeersinformatie”, zegt minister Weyts. “Niet langer algemene informatie over alle wegen in Vlaanderen, maar heel concreet en nuttig over jouw traject. Dat betekent ook dat de verkeersinformatie geloofwaardiger wordt en dat er meer naar geluisterd zal worden. Dit project is een belangrijk puzzelstuk in de strijd voor vlotter en veiliger verkeer”.

Citrus klinkt futuristisch, maar gaat nog dit jaar van start. Volgend jaar volgt de evaluatie. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is