€ 2,2 miljoen maakt van Waterschei unieke vergaderlocatie

Door Ben Weyts op 15 september 2017, over deze onderwerpen: Toerisme

Minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen € 2,2 miljoen in ‘Thor Central’: een nieuwe congres- en vergaderlocatie op de mijnsite van Waterschei. Zo kan Thor Central uitgroeien tot een sterke troef die veel welgestelde zakentoeristen naar Genk lokt. “Vergaderen kan je eigenlijk overal, maar in Vlaanderen bieden we de wereld een uniek décor”, zegt Weyts.

Congressen– in vaktermen Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions (MICE) – vormen een heel aantrekkelijke groeimarkt voor de toeristische sector. Zo geeft een congrestoerist opvallend meer geld uit dan een gewone toerist: gemiddeld € 230 per nacht, tegenover maximaal € 147 voor een gewone toerist. Ook voor de logiessector is het MICE-segment zeer interessant: congressen zijn vaak lang op voorhand georganiseerd, zodat hotels zich maanden vooraf verzekerd weten van gevulde kamers.

Weyts: “Zakenlui zijn gulle sponsors van onze economie. We gaan deze fantastische groeimarkt nu aanboren. We hebben een uitgekiende strategie en we investeren volop in de uitbreiding van het aanbod van vergaderlocaties”.

De minister investeert nu via Toerisme Vlaanderen € 2,2 miljoen in ‘Thor Central’: een nieuwe ‘MICE-venue’ op de mijnsite van Waterschei in Genk. Concreet gaat het om de uitbouw van een congres- en vergaderlocatie voor bijeenkomsten tot wel 300 personen. Thor Central combineert eigentijdse ruimtes, een historisch karakter én een goed verhaal met al het moderne comfort, dat inspeelt op de hoge verwachtingen van congresorganisatoren en -deelnemers.

“We passen hier een Vlaams succesrecept toe: moderne meetinginfrastructuur wordt gekoppeld aan een erfgoedomgeving”, zegt Weyts. “Thor Central wordt zeer competitief in de meetingindustrie”. De congreslocatie wordt ingebed in het ruimere Thor Park, dat een breed scala van activiteiten bundelt.

Het investeringsbeleid boort een groot potentieel aan. Uit een onderzoek van het WES Onderzoek & Advies blijkt dat het aantal congressen in Vlaanderen op termijn kan toenemen met wel 12%, tot ongeveer 84.000 per jaar. Het grootste groeipotentieel zit bij de internationale associaties die gespecialiseerde congressen over hun vakdomein organiseren. Alles samen heeft Vlaanderen het potentieel om de directe bestedingen zo te laten stijgen met ongeveer 484 miljoen euro.

“Een flinke nieuwe injectie in onze economie, een hefboom voor heel Limburg”, besluit Weyts. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is