€ 14 miljoen voor Vlaamse Meesters

Door Ben Weyts op 20 december 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen € 13,8 miljoen in hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters. Vijf nieuwe projecten moeten de erfenis van de Vlaamse Meesters doen opleven in Vlaanderen en een massa toeristen uit de hele wereld naar de bakermat van Rubens, Breugel en Van Eyck lokken. “De Vlaamse Meesters zijn tijdloze iconen van Vlaams vakmanschap”, zegt Weyts. “We investeren nu fors om deze troef beter te kunnen uitspelen. Zo kunnen we een breed publiek uit de hele wereld verleiden tot een bezoekje”.

“Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Daar mogen we best fier op zijn”, zegt Weyts. “Toch zijn er nog te weinig mensen in binnen- en buitenland die beseffen wat we allemaal te bieden hebben. We steken daarom een tandje bij om toeristen uit de hele wereld warm te maken voor een reis naar Vlaanderen.”

Concreet dienen internationaal gekende figuren als Rubens, Breugel en Van Eyck als aantrekkingspolen voor het project Vlaamse Meesters. In 2018 staat de renovatie van het Museum voor Schone Kunsten en het Rubensjaar in Antwerpen centraal. Voor 2019 wordt dat de 450ste verjaardag van het overlijden van Breugel. In 2020 komt dan weer de focus te liggen op de blijde wederintrede van het gerestaureerde Lam Gods in de Gentse Sint-Baafs-kathedraal.

“Internationale promotie is maar succesvol als het thema ook in Vlaanderen leeft. Het is dan expliciet de bedoeling om ook de Vlamingen zelf te enthousiasmeren voor de Vlaamse Meesters”. Het project beperkt zich ook niet tot Vlaamse kunstenaars in een ver verleden. Ook hedendaagse Vlaamse Meesters kom aan bod, net als Vlaamse vakmanschap in andere domeinen: Vlaamse Meesters achter het fornuis, in de mode, de bierwereld...

Weyts kiest er bewust voor om financiële steun te geven aan grotere toeristische projecten, die een maximaal effect kunnen hebben. Projecten met schaal en uitstraling kunnen de toeristische beleving naar een nog hoger niveau tillen. In de zomer verdeelde Weyts al eens bijna € 8 miljoen over vier projecten (het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, Utopia in Museum M in Leuven, de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK en het nieuwe bezoekerscentrum voor het Lam Gods in Gent) en nu komt daar nog eens 13,8 miljoen euro bovenop.

De Vlaamse regering heeft 5,7 miljoen euro veil voor ‘Antwerp Baroque City 2018. Signed by Rubens’: een uitgebreid tentoonstellings- en evenementenprogramma in de stad Antwerpen. Tussen maart 2018 en oktober 2019 zal de Scheldestad helemaal in het teken staan van de barok en de barokkunstenaar bij uitstek: Rubens. De gerenommeerde kunsthistoricus Teju Cole (The New York Times) tekent voor een ambitieus programma van internationaal niveau. Het is de bedoeling om meer dan 1,1 miljoen bezoekers naar Antwerpen te lokken, waarvan meer dan de helft buitenlanders. De barokkunst zal in de hele stad opduiken: in de musea en de monumentale kerken, maar ook op onverwachte openbare plaatsen. Er wordt in het bijzonder geïnvesteerd in het Rubenshuis, dat structureel wordt versterkt met een ‘Rubens Experience Center’: bezoekers zullen vanaf het najaar van 2019 zelf het leven van Rubens kunnen ontdekken via multimedia en virtual reality.

Weyts investeert 3,8 miljoen euro in de ontwikkeling van Het Modemuseum (MoMu) Antwerpen, dat eindelijk permanente tentoonstellingsinfrastructuur krijgt. Concreet komen er drie nieuwe tentoonstellingsruimtes, aangepast onthaal, horeca en MICE-faciliteiten voor zakentoeristen. Bezoekers zullen voortaan het hele jaar door het verhaal van de Antwerpse mode kunnen ontdekken. Zo wordt ook duidelijk dat het Vlaamse vakmanschap van de Vlaamse Meesters meer is dan een reliek uit het verleden. De creativiteit, authenticiteit en innovatie van de Vlaamse Meesters leven nog steeds in Vlaanderen, wat zich onder meer uit in fantastische hedendaagse mode. De investeringen moeten het bezoekersaantal van het MoMu structureel verdubbelen tot minstens 170.000 per jaar. In 2020 komt er bovendien een evenementrijk modejaar dat 500.000 modebewuste bezoekers naar Antwerpen moet lokken.

‘Vlaamse Meesters in situ’ krijgt een financiële impuls van bijna 1 miljoen euro. De Vlaamse Meesters hebben in heel Vlaanderen verborgen parels nagelaten die minder bekend, maar het ontdekken meer dan waard zijn. Er komt een gevarieerd menu met een 30-tal zorgvuldig gekozen plekjes met meesterwerken uit de 15de, 16de en 17de eeuw. Het project zal deuren openen die nu nog gesloten zijn en de bezoekers meetronen naar kastelen, kloosters of stadhuizen waar prachtige schilderijen nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke locatie. Het concept kan makkelijk gelinkt worden aan fiets- en wandelnetwerken, de horeca en het verblijfstoerisme. Er wordt gemikt op 100.000 meerwaardezoekers, waarvan zeker 1/5de uit het buitenland.

Weyts maakt 1,2 miljoen euro vrij voor ‘The world of Bruegel in black and white’. Het gaat om een baanbrekende tentoonstelling die voor het eerst een overzicht geeft van het volledige grafische werk van Breugel (prenten en tekeningen). Het wordt een state-of-the-art tentoonstelling met alle moderne snufjes, zoals virtual reality-brillen. De bezoeker zal Breugel leren kennen als een veelzijdig en eindeloos creatief genie, die een verrassend fantasierijke prentenschat heeft nagelaten. Bovendien wordt het Paleis van Karel van Lotharingen voor het eerst toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Het statige stadspaleis met zijn magnifieke fresco’s is een belevenis op zich en creëert ongeveer 1.000 m² nieuw te bezoeken oppervlakte. In het voorjaar van 2019 wil het project zeker 100.000 bezoekers lokken, waarvan zeker 40% uit het buitenland.

‘De wereld van Breugel’ kan met bijna 2 miljoen euro een tentoonstellingsproject binnen het historisch kader van domein Bokrijk waarmaken. Bezoekers zullen helemaal ondergedompeld worden in het oeuvre en de leefwereld van Breugel. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe paviljoenen, belevingsstations, replica’s en moderne multimedia om een hele kunstzinnige wereld op te roepen. Het is de bedoeling om het bezoekersaantal van Bokrijk structureel op te krikken tot wel 50.000 extra kijklustigen per jaar, met ook een verhoogd aandeel buitenlanders.

 

Je vindt het overzicht en een korte omschrijving van de projecten ook online via www.toerismevlaanderen.be/goedgekeurdehefboomprojecten

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is