Enorm nieuw overstromingsgebied beschermt Vlaanderen voor water

Door Ben Weyts op 4 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
schelde

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts heeft het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Kruibeke-Bazel-Rupelmonde werkingsklaar verklaard. Het is met 600 hectaren veruit het grootste GOG van het land, op zich even groot als alle eerdere overstromingsgebieden samen. "Vlaanderen heeft 100 miljoen geïnvesteerd", zegt Weyts. "Met dat geld kopen we onze waterveiligheid".

Het nieuwe overstromingsgebied bergt overtollig Scheldewater en verhoogt de veiligheid in het Zeescheldebekken met een factor vijf. "Vlaanderen blijft met het Sigmaplan investeren in waterveiligheid", zegt minister Weyts. "We zijn kwetsbaar voor overstromingen, en door de klimaatverandering neemt dit risico alleen maar toe. Het Sigmaplan biedt een concreet antwoord op het gevaar en beschermt de Vlamingen tegen het oprukkende water".

Weyts, die als minister ook bevoegd is voor Toerisme, is tevreden dat het nieuwe overstromingsgebied ook toeristische kansen biedt. Er zijn kilometers fiets- en voetpad aangelegd, zodat bezoekers de fantastische natuur van het GOG kunnen verkennen. 

Bekijk de reportage van VRT Journaal hier

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is