Elk jaar 350 kruispunten vlotter maken met slimme verkeerslichten

Door Ben Weyts op 6 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
slimmeverkeerslichten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gaat de files aanpakken door de verkeerslichten op onze wegen deftig op elkaar af te stemmen. Er zullen jaarlijks 350 kruispunten worden uitgerust met slimme verkeerslichten, zodat de lichten beter reageren op de echte verkeerssituatie. "Elke minuut in de file kost de Vlaamse economie handenvol geld", zegt Weyts. "Deze investering is dus de logica zelve". 

Elke dag staan heel wat Vlamingen minutenlang aan te schuiven aan rode lichten op gewestwegen, terwijl noch van links, noch van rechts een andere wagen komt aangereden. "Verkeerslichten moeten inspelen op de echte verkeerssituatie", zegt Weyts. "Met camera's en meetlussen in het wegdek kunnen we slimme lichten plaatsen, die niet langer louter volgens vaste tijdsintervallen op groen springen".

Vanaf 2016 gaan de diensten van minister Weyts elk jaar een 350-tal kruispunten herbekijken en gericht aanpassen. Het Agentschap Wegen & Verkeer is al volop bezig met proefprojecten. Tegen het einde van dit jaar moet het huiswerk klaar zijn.  

Ook de vele verkeerslichten in de steden komen aan bod. Weyts wil in de grote steden investeren in zogenaamde supercomputers, die vanuit een centraal systeem alle lichten aansturen. In Gent is een dergelijk systeem al operationeel, in Antwerpen staat er een in de steigers. 

Bekijk het verslag van VTM Nieuws hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is