Eerste steen voor eerste natuurbrug over Ring rond Brussel

Door Ben Weyts op 26 september 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand

Vlaams minister van Mobiliteit, Vlaamse Rand en Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de eerste steen gelegd voor het ecoduct in Hoeilaart: de eerste (maar niet de laatste) natuurbrug over de Ring rond Brussel. Er wordt 6 miljoen euro geïnvesteerd in een veilige oversteek voor dieren zoals vossen en reeën, die nu massaal sneuvelen onder de autowielen. "Meer veiligheid voor dier én mens, plus een groenere Vlaamse Rand", aldus Weyts.

Het ecoduct Groenendaal, tussen Groenendaal en Waterloo, zal een veilige oversteek bieden aan dieren. Het verkeer wordt zo ook vlotter en veiliger voor de mens, die niet meer opgeschrikt zal worden door overstekende dieren. Twee versnipperde stukken Zoniënwoud, doorkliefd door de Ring rond Brussel, worden dankzij het ecoduct weer met elkaar verbonden. 

De groene brug van 60 meter breed krijgt een natuurlijke inrichting met aarde, struiken en bomen. Dieren krijgen zo een vertrouwde omgeving en voldoende afscherming tegen het geluid en het licht van de Ring. Een speciaal ‘ecoraster’ aan beide zijden van de Ring (in totaal wel 25 kilometer lang) zal dieren naar het ecoduct leiden. Zo vinden grote en kleine dieren makkelijk hun weg naar de veilige oversteekplaats.

“We werken aan de Ring van de toekomst”, zegt minister Ben Weyts. “De Ring rond Brussel wordt heringericht, we investeren in nieuwe fiets- en tramverbindingen, maar we willen ook de dieren niet vergeten. We bouwen niet alleen het Ecoduct Groenendaal, maar ook een Ecoduct Laarbeekbos”.

De onvermijdelijke hinder wordt maximaal beperkt. De werken worden zorgvuldig gefaseerd, om de overlast zo minimaal mogelijk te houden. Op de plaats van het ecoduct zijn de bomen aan beide zijden van de Ring gerooid. In de werfzone zal het verkeer tijdens de werken over versmalde rijstroken moeten, maar de twee rijstroken per rijrichting blijven wel behouden. 

Het ecoduct moet voltooid zijn in mei 2017.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is