Eerste lichting gediplomeerde dierenasielmedewerkers zwaait af

Door Ben Weyts op 15 juni 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
asiel

De eerste lichting gediplomeerde dierenasielmedewerkers heeft een diploma ontvangen uit handen van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Voor het eerst werd er een opleiding georganiseerd op maat van vrijwilligers uit dierenasielen. “Betere omkadering om nóg beter zorg te kunnen dragen voor de dieren die dat het meest nodig hebben”, vat minister Weyts samen.

Veel dierenasielen steunen voor hun werking op vrijwilligers. “Het zijn gedreven mensen met een groot hart voor dieren, maar tot op vandaag bestond er voor hen geen opleiding op maat”, zegt minister Weyts. “Nu werd er voor het eerst een opleiding georganiseerd die specifiek gericht was op het belangrijke werk in en rond een dierenasiel”.

De vijfdaagse cursus, georganiseerd door de vier Vlaamse hogescholen met een opleiding Dierenzorg, ging erg breed. De cursisten kregen les over onder meer dierengezondheid, hygiëne en huisvesting – maar ook over bedrijfsbeheer, management en marketing. “We willen gezonde dieren in asielen die ook financieel gezond zijn”, zegt Weyts.

De opleiding ging heel concreet in op belangrijke vragen waar asielmedewerkers mee geconfronteerd worden. Hoe reduceer je stress bij dieren? Hoe kan je infectieziektes of parasieten voorkomen? Hoe dien je een dier in nood de eerste zorgen toe? Hoe kan je de stemming van een dier het beste inschatten? Hoe verhoog je de kans op adoptie voor een dier?

De 43 geslaagden kregen hun diploma uit handen van minister Weyts. “De geslaagden kunnen hun verzamelde kennis nu meenemen naar hun eigen asiel. Zo kan de werking van de Vlaamse asielen nog verder verbeterd worden. Op termijn wil ik dat minstens één medewerker uit elk Vlaams asiel deze opleiding volgt”.

De cursus ging door in Odisee in Sint-Niklaas, Thomas More in Geel, HoGent in Gent en VIVES in Roeselare. Het is de bedoeling om de cursus volgend jaar opnieuw te organiseren.  

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is