Een nieuw Vlaams exportproduct: volledig elektrische bussen

Door Ben Weyts op 19 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
elektrisch

De Vlaamse Regering blijft investeren in een vergroening en een vernieuwing van de vloot van De Lijn. Na de waterstofbussen en de hybridebussen, lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts nu de eerste volledig elektrische bussen. De hypermoderne voertuigen zijn staaltjes van Vlaams vernuft. "Misschien hebben we hier een nieuw Vlaams exportproduct te pakken", zegt Weyts. 

In Brugge rijden sinds kort drie elektrische bussen. De bussen worden inductief geladen, zoals een inductiekookplaat of een elektrische tandenborstel, en kunnen 45 minuten rijden na een draadloze oplaadbeurt van amper 12 minuten. Andere modellen hebben soms wel twee volledige uren nodig om de batterijen opnieuw te laden. 

Er zijn twee grote voordelen aan de elektrische bussen. Ten eerste zijn de bussen heel zuinig: de voertuigen stoten helemaal niets uit, ook geen schadelijke stoffen. Ten tweede zijn elektrische bussen veel stiller, wat het rijcomfort voor de reizigers aanzienlijk verhoogt. Een zoemtoon is het enige wat je hoort. In de eerste bussen is er plaats voor 44 reizigers, van wie er 17 kunnen zitten. 

De elektrische bussen zijn onderdeel van het proefproject EVTecLab van de Vlaamse overheid. Er werd 4,5 miljoen euro geïnvesteerd. Om de bussen te realiseren, werd samengewerkt met Vlaamse bedrijven en Vlaamse onderzoeksinstellingen. De voertuigen werden gebouwd door Van Hool uit Koningshooikt (Lier), terwijl Bombardier zijn PRIMOVE-technologie voor inductief laden ter beschikking stelde. Leclanché (het vroegere Trineuron) uit Malle leverde de batterijen en nachtladers. Flanders Make, iMinds en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bieden de wetenschappelijke en technologische expertise en ondersteuning. Punch Powertrain uit Sint-Truiden coördineert EVTecLab. "Spitstechnologie van bij ons", besluit Weyts. "Een investering in de toekomst". 

Bekijk het verslag van VRT Journaal hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is