Eén databank voor alle katten

Door Ben Weyts op 29 oktober 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams Dierenminister Ben Weyts lanceert een kattendatabank waarin de gegevens van alle katten worden opgeslagen. Sinds 2014 is het chippen van een kat reeds verplicht, maar de vorige federale regering vergat om meteen ook een databank op te richten waarin alle gegevens gebundeld konden worden. “Met deze overheidsdatabank pakken we de zwerfkattenproblematiek aan en vinden we verloren gelopen katten veel makkelijker terug”, zegt Weyts.

Sinds 2014 is het chippen van uw kitten of kat verplicht. Maar omdat er niet meteen een overheidsdatabank kwam, hebben vele kattenbaasjes en dierenartsen hun katten laten chippen en laten registreren in verschillende private databanken of helemaal niet in de meeste gevallen. 

Minister Weyts is bij zijn aantreden met het Brussels en Waals gewest gaan samenzitten om één centrale databank op te richten. Dat proces is afgerond, na een openbare aanbesteding werd een bedrijf aangeduid voor het beheer ervan en de Privacy-commissie gaf finaal haar akkoord.

“Deze databank koppelt het rijksregisternummer van de eigenaar aan het chipnummer van de kat. De bestaande gegevens zullen maximaal gebruikt worden. Zo zullen de gegevens uit private databanken raadpleegbaar blijven”, aldus Weyts.

Zo ontstaat er voor het eerst één online gecentraliseerde kattendatabank, waar Vlamingen op zoek kunnen gaan naar hun verdwaalde dier. Het wordt zo veel makkelijker om een dier te vinden.

Op 1 november 2017 gaat de kattendatabank van start en is de registratie in de databank verplicht voor nieuwe katten. Voor bestaande katten geldt enkel de verplichte registratie wanneer mensen hun kat verhandelen, weggeven of verhuizen.

De prijs voor de chip en de registratie in de databank bedraagt slechts drie euro. “Als je weet dat dat de maandelijkse kostprijs voor een kat gemiddeld 45 euro bedraagt, dan is drie euro zeer relatief. Wie zijn kat graag ziet, laat die registreren”, aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is