Eén asieldierendatabank voor alle 142 dierenasielen

Door Ben Weyts op 1 oktober 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

In de aanloop naar Werelddierendag lanceert Vlaams Dierenminister Ben Weyts een asieldierendatabank. Weyts maakt geld vrij voor een digitaal platform dat alle gegevens van de 142 erkende Vlaamse dierenasielen kan bundelen. Voor het eerst ontstaat zo één online databank waar Vlamingen op zoek kunnen gaan naar een vriend voor het leven. “Er zitten veel fantastische dieren in een asiel te wachten op een thuis. Ik heb er zelf een trouwe hond en een gezellig dikke kat gevonden”, zegt Weyts. “Men loopt al te gemakkelijk naar een winkel in plaats van een dierenasiel. Deze dierenasieldatabank maakt hen nu zichtbaar”.

Vaak beseffen mensen niet welke dieren er allemaal in een asiel wachten op een nieuw baasje. In de 142 erkende Vlaamse dierenasielen wachten tienduizenden dieren op een nieuwe thuis. Vlaams Dierenminister Ben Weyts maakt nu 30.000 euro vrij om alle asielen toegang te geven tot een online platform waar ze al hun gegevens kunnen invoeren.

Zo ontstaat er voor het eerst één online asieldierendatabank, waar Vlamingen op zoek kunnen gaan naar hun verdwaalde dier of naar een nieuwe vriend voor het gezin. Via deze databank kan je zoek gaan naar een overzicht van alle dieren die op dit moment in een asiel zitten, netjes geordend per soort, per ras, per provincie, … Het wordt zo veel makkelijker om een dier te vinden.

Het online platform werd ontwikkeld in het Dierenasiel Ganzeweide in Koksijde. Weyts investeert nu de nodige middelen om het systeem uit te breiden over heel Vlaanderen en open te stellen voor alle asielen.

Verschillende asielen hebben nu hun eigen systeem. Met dit platform is het de bedoeling om alles te bundelen. Daarmee wordt nu gestart met de bedoeling om volgend jaar operationeel te zijn. Ook alle dierenartsen zullen toegang krijgen tot het platform, zodat ook medische gegevens van de dieren toegevoegd kunnen worden aan hun ‘profiel’.

“Ik wil Vlamingen verleiden om hun dier in het asiel te gaan zoeken”, zegt Weyts, die zelf een trouwe hond en een gezellig dikke kat leerde kennen in een asiel. “De dierenasieldatabank is een makkelijke en laagdrempelige manier om de asieldieren te leren kennen”. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is