Duur 11 juli-cadeau voor de Vlamingen

Door Ben Weyts op 9 juli 2013, over deze onderwerpen: Zesde staatshervorming

De N-VA is verbaasd over de georkestreerde goednieuwsshow over de zesde staatshervorming, op de vooravond van 11 juli. Naar verluidt werd er amper iets veranderd aan de oorspronkelijke akkoorden. Alleszins niet ten goede. Alleen blijkt de factuur voor de Vlamingen zo mogelijk nog hoger te worden dan ze al was.

Eerdere studies over de Bijzondere Financieringswet (BFW) wezen al uit dat de factuur, van 2 miljard euro tegen 2030, van de hele staatshervorming voor de Vlamingen is. Recent toonde het Vives-instituut van de KULeuven aan dat de belastingautonomie voor de deelstaten maar zeer beperkt is toegenomen. De deelstaten krijgen maar 90 procent van de middelen van de bevoegdheden die worden overgedragen.

De factuur loot voor de Vlamingen dus nog eens op. In ruil voor deze factuur krijgen de Vlamingen vooral een bric-à-brac van bevoegdheden die de zaken nog complexer en minder efficiënt zullen maken. Uiteraard is het positief dat de deelstaten verantwoordelijk worden voor bijvoorbeeld de kinderbijslag. Maar dit is zeker niet de Copernicaanse omwenteling die de Vlaamse partijen voor ogen hadden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is